Hlavní obsah

Tři mrtví během několika hodin. Policisté z Indianapolis čelí protestům

Foto: Profimedia.cz

Protestující v Indianapolis.

Reklama

V americkém státě Indiana vypukly protesty poté, co policisté ve středu zastřelili dva muže během několika málo hodin. Zhruba ve stejnou dobu také jeden z tamních policistů srazil těhotnou ženu.

Článek

Během přibližně osmi hodin se v hlavním městě Indiany odehrály tři hrůzné incidenty. Tamní policisté zastřelili dva muže afroamerického původu, jeden z policistů také zřejmě nešťastnou náhodou srazil těhotnou ženu, která se procházela u vjezdu na dálnici.

Protesty na podporu zemřelých začaly už ve středu večer na místě první střelby. Desítky dalších lidí se pak sešly ve čtvrtek před budovou místní samosprávy, kde skandovaly „žádná spravedlnost, žádný mír“. Občanskou nevoli vzbudilo video z první střelby, které bylo živě vysíláno na sociální síti Facebook jednadvacetiletým Dreasjonem Reedem, obětí prvního incidentu.

Na videu je vidět, že policisté Reeda pronásledují, pak už následuje jen změť křiku a zvuků střelby, píše deník The Guardian. Po chvíli se ozve hlas jednoho z detektivů, který říká „myslím, že to bude na uzavřenou rakev“, čímž zjevně odkazuje na pohřeb.

Tragická událost začala o několik hodin dříve, když policisté zaznamenali nezodpovědného řidiče a začali ho pronásledovat. Nadřízený jim pronásledování po chvíli zakázal kvůli vysoké rychlosti auta. O pár hodin později si zaparkovaného auta z dřívější honičky všiml jeden z detektivů.

Opustil své vozidlo, aby ho mohl blíže prozkoumat - a v tu chvíli z něj vystoupil Reed, který začal před policistou utíkat. Detektiv ho zastřelil poté, co po něm muž párkrát vystřelil, čemuž odpovídají i dostupné důkazy.

Video zhlédl podle listu The New York Times i otec oběti. „Zdrtilo mě. Ukazuje, že nejsme chráněni, místo toho jsme loveni. Můj syn byl skvělý, k smrti jsem ho miloval. Nezasloužil si takhle zemřít,“ řekl novinářům během čtvrtečních protestů.

Podle deníku Indianapolis Star byl policista, který Reeda zastřelil, také Afroameričan a nyní je na nucené dovolené. Nevhodnost jeho komentáře odsoudil i šéf metropolitní policie v Indianapolis Randal Taylor a dodal, že muže čeká disciplinární trest.

Taylor také na tiskové konferenci uznal, že „tragické“ incidenty otřásly důvěrou veřejnosti, a slíbil, že oddělení provede důkladná a transparentní vyšetřování všech tří úmrtí. Situaci komplikuje fakt, že v žádném z případů není dostupné policejní video, které by vyšetřování usnadnilo.

„Uznáváme, že naše vzájemná důvěra byla během posledních 24 hodin poškozena, a jsme tím zarmouceni. Já však zůstávám věrný svému závazku být transparentní vůči naší komunitě, a to nejen dnes, ale v průběhu celého procesu, kdy se dozvíme víc o tom, co se stalo ve středu v noci,“ uvedl policejní náčelník ve svém prohlášení.

Druhou obětí byl teprve devatenáctiletý McHal Rose. Policisté vyšetřovali vloupání do jednoho z bytových komplexů, když na ně měl vystřelit muž ozbrojený puškou. Policisté palbu opětovali a během ní osobu, později identifikovanou jako Rose, zastřelili.

Mezitím došlo k třetí nešťastné události, při níž policista Jonathon Henderson srazil třiadvacetiletou těhotnou Ashlynn Lisbyovou. Policista jí okamžitě poskytl první pomoc. Žena ani její nenarozené dítě však nepřežily.

Případy střelby a vývoj vyšetřování bude bedlivě sledovat NAACP, americká lidskoprávní organizace se zaměřením na obranu práv Afroameričanů. „Naše srdce jsou dnes ráno s rodinami, které přišly během těchto tragických událostí o své blízké. Všichni se snažíme zvyknout si na nové normy v této nenormální době. Incidenty jako tyto nepomáhají ke znovunastolení normálního života v naší komunitě,“ uvedla ředitelka tamní pobočky NAACP Chrystal Ratcliffová.

Reklama

Související témata:

Doporučované