Hlavní obsah

Tříkráloví koledníci vyrazí do ulic podvacáté. Vybrali skoro 1,5 miliardy

Foto: Charita ČR

Začátkem ledna zaplaví české ulice tříkráloví koledníci.

Reklama

Už podvacáté vyrazí začátkem roku do ulic v Česku tříkráloví koledníci. Za jimi vybrané peníze charity pomohou seniorům, hendikepovaným i lidem v nouzi. Loni lidé přispěli přes 122 milionů korun.

Článek

Od roku 2001 se dobrovolníkům v kostýmech tří králů podařilo pro české a moravské charity vybrat skoro 1,5 miliardy korun, z nichž charity podpořily téměř 15 tisíc sociálních a humanitárních projektů po celém Česku, ale i v zahraničí. Koledníci se budou v ulicích objevovat od 1. do 14. ledna.

„Když před dvaceti lety vyšli do ulic první dobrovolníci v pláštích a s korunami na hlavách, nikdo netušil, že za dvě dekády se jejich počet rozroste na 70 tisíc a stará lidová tradice se promění v největší charitativní sbírku v Česku,“ říká mluvčí Charity Jan Oulík.

Letos by se v ulicích mělo objevit na 24 tisíc skupin koledníků. Řada z nich koleduje každý rok. Například v Kuřimi už více než 15 let koleduje studentka vysoké školy Lucie. „Když sbírka začínala a nebyla ještě tak známá, lidé otvírali málokdy. Staří lidé v rodinných domcích se báli. Jiní byli ale tak nadšení, že se se mnou fotili.“ Od roku 2009 tak obchází Bezručovu čtvrť v Kuřimi spolu se svými dvěma sestrami. „Líbí se nám, že po těch letech nás už lidé znají. Zvlášť ti starší se na nás těší a věří nám. Už vědí, že nejsme podvodníci. Některé babičky nás dokonce berou jako motivaci, proč přežít do dalšího roku. Alespoň to tak s nadsázkou říkají,“ popisuje kolednice.

Dárci za 20 let do kasiček přispěli přesně 1 361 556 918 korun. V prvním roce sbírka vynesla necelých 32 milionů, letos to bylo už přes 122 milionů.

Většina částky vybrané v jednotlivých diecézích pomáhá přímo v regionu. Charita za výtěžek například pravidelně obměňuje auta pro terénní ošetřovatelky, které za klienty ročně najezdí statisíce kilometrů. Za finance z nadcházející sbírky plánuje charita koupit nový vůz například v České Lípě, kde bude sloužit pro svoz hendikepovaných dětí.

Peníze se sbírky však pomohly například i pro zřízení dluhové poradny, nákup pomůcek pro hendikepované, ale třeba i jako přímá finanční pomoc matkám v nouzi nebo na stavební úpravy různých objektů sloužících lidem s postižením nebo lidem v nouzi.

Koledníci i letos ve větších městech dostanou před zahájením sbírky požehnání. Například v Olomouci se jim ho dostalo už 28. prosince, jinde je požehnání teprve čeká. „V Hradci Králové třem králům požehná generální vikář Jan Paseka v úterý 7. ledna v katedrále svatého Ducha. V Pardubicích zahájí Tříkrálovou sbírku v pondělí 6. ledna na Pernštýnském náměstí a koledníkům dá požehnání pomocný biskup Josef Kajnek,“ říká Jana Karasová, mluvčí charity v Královéhradecké diecézi, do které spadá východ Čech s částí Vysočiny.

Tamní charita už má také připravené projekty, na které lednový výtěžek půjde. „Na Hradecku a Pardubicku z výtěžku sbírky podpoří hospicovou péči o nevyléčitelně nemocné. Ve Dvoře Králové nad Labem a okolí budou lidé přispívat na centrum Klubko, které pomáhá pěstounským rodinám. Oblastní charita Červený Kostelec z vybraných peněz vymění stará okna v Domově sv. Josefa pro nemocné s roztroušenou sklerózou v Žirči,“ vyjmenovává Karasová.

Část peněz poputuje z východu Čech do Indie, kde tamní charita podporuje některé projekty. „Jde o kvalifikační kurzy pro mladé lidi bez vyučení a dětské večerní vzdělávání v Bangalore a také na projekt Univerzita v Belgaum,“ dodává Karasová.

Koledníci budou už tradičně vybírat peníze do úředně zapečetěných pokladniček. Součástí akce budou i tříkrálové průvody, které projedou jednotlivými městy. V Praze vyjde průvod v čele s třemi králi na velbloudech v neděli 5. ledna v 15 hodin z Malostranského náměstí a přes Karlův most a Mariánské náměstí dorazí až na Staroměstské náměstí, kde se uskuteční koncert Česká mše vánoční od Jakuba Jana Ryby. Tříkrálový průvod se živými zvířaty bude také ve Frýdku-Místku, 5. ledna v 10:15 hodin vychází od farního kostela sv. Jana a Pavla.

Reklama

Související témata:

Doporučované