Hlavní obsah

Příběh mecenáše Dalibora Dědka: Ošálila ho charita, tak si založil vlastní

Rozhovor s Daliborem Dědkem o jeho nadaci Jablotron.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na charitativní projekty Jablotron věnoval vždy hodně peněz. Nápad na vlastní nadaci přišel po negativní zkušenosti. Manažeři nadace, kterou Jablotron finančně podpořil, si místo pomoci obětem povodní nakoupili nová auta.

Článek

V minulém roce miliardář Dalibor Dědek předal vedení úspěšného podniku Jablotron. Firmu sice stále spoluvlastní, pracuje ale jen dva dny v týdnu a zbytek času věnuje svým dětem, vnoučatům a také dobročinným projektům.

Právě kvůli strategické podpoře společensky přínosných projektů vznikla před třemi lety Nadace Jablotron. Založení vlastní nadace vyprovokovala negativní zkušenost ze spolupráce.

„V době povodní jsme darovali nějaké větší prostředky na pomoc postiženým. Nakonec jsme zjistili, že ty naše konkrétní prostředky byly použity na to, že si management té nadace za ty peníze pořídil nová auta. Chápu, že je potřebovali, ale potom to vysvětlovat těm lidem, kteří na to přispěli…“ vzpomíná Dalibor Dědek.

Veřejnost pak raději darovala peníze přímo Jablotronu, aby měla jistotu, že budou opravdu využité tam, kde mají. I to byl tedy impulz k založení vlastní nadace.

Na rozdělování finančních prostředků si nadace stanovila vlastní systém, investice míří především do vzdělávání, zdravotnictví, vědy nebo na podporu dětí či seniorů. Důležité je, aby projekt pomohl co největší skupině lidí. Čas od času ale nadace pravidla „poruší“ a peníze zamíří jinam.

„Jeden zářný příklad porušení pravidel byl ten, že když jsem večer seděl v kanceláři a na přechodu porazilo auto tatínka s kočárkem, tak jsme nechali nasvítit přechody v Jablonci.“ Podobným způsobem nadace Dalibora Dědka zainvestovala i opravu kostela nebo výstavbu nového domu pro seniory.

„Peněz by se dala rozdat velká spousta, to nejtěžší na vedení nadace je odmítat žádosti o podporu všeho možného, to skutečně není lehká úloha,“ popisuje Dědek, jehož Nadace Jablotron už pomohla zhruba 500 miliony korun. Dalibor Dědek ale zároveň dodává, že za nadací nestojí jen on, ale celý tým lidí. Největší radost má z toho, že jejich podpora inspiruje.

„Ono to není o těch penězích, jde o to vynaložit peníze efektivně a mně dělají radost ty věci, které dokazují vitalitu i poté, co jsme je zrealizovali.“ Projekt, který toto splňuje a dělá Daliboru Dědkovi radost, je již zmiňovaný domov důchodců, díky kterému založili i neziskovou společnost, která řídí kvalitní provoz domu. Na domov seniorů se jezdí dívat i další zástupci institucí, které pomáhají a snaží se podobný dům vybudovat ve svém regionu.

Češi jsou štědří

Podle Dalibora Dědka jsou Češi štědří. Mezi dárci jsou lidé, kteří přispívají pravidelně a často jde i o bývalé zaměstnance Jablotronu. Zároveň je podle něj podnikatelská veřejnost uvědomělá a pozitivním způsobem ovlivňuje dění kolem sebe stále víc a víc.

„Ono je hrozně jednoduché reptat, že bychom se mohli mít lépe, ale je důležité pro to něco udělat,“ uzavírá Dalibor Dědek, který svou pozici mezi padesátkou nejbohatších Čechů využil tím správným směrem.

Reklama

Doporučované