Hlavní obsah

Třinecké železárny zprovoznily velkostroj pro zpracování surovin

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Hutní společnost Třinecké železárny (TŽ) uvedla do provozu nové zařízení pro dopravu a zpětné zakládání vsázky pro výrobu ocelárenského aglomerátu. Dále díky němu sníží emise prachu.

Článek

Vedle nového velkostroje firma staví další obdobné zařízení. Oba projekty přijdou na více než 750 milionů korun, huti na ně přispějí dotace. ČTK to dnes sdělila mluvčí TŽ Petra Macková Jurásková.

Loni podnik vypustil do ovzduší 128 tun prachu, což bylo nejméně v historii. Oproti roku 2018 činil pokles emisí deset tun. Podnik uvádí, že do ekologických opatření už investoval miliardy korun, plní všechny stanovené limity a používá nejmodernější zařízení svého druhu. Vzhledem k typu výroby ale patří k největším průmyslovým znečišťovatelům v zemi.

„Nový velkostroj nahradil 50 let starý portálový naběrač na homogenizační skládce. Je vybaven systémem odprášení, díky čemuž uniká do ovzduší méně prachu při zpracovávání surovin pro výrobu surového železa a oceli,“ uvedla Macková.

Ředitel pro investice v třinecké huti Radek Olszar uvedl, že huť díky novému stroji podle propočtů sníží množství prachu bezmála o 60 tun ročně. Jde o takzvané fugitivní emise, které vznikají při manipulaci s prašným materiálem a jeho přepravě, nedají se měřit, a tak se do celkových vypouštěných emisí nepočítají.

„Stroj vážící 1050 tun je vybaven skrápěcím zařízením a odsáváním prachu z jednotlivých přesypů. Stroj nového koncepčního uspořádání umožní odběr až 1200 tun surovin za hodinu,“ uvedl Olszar.

V bezprostřední blízkosti nového velkostroje firma staví zařízení pro odběr a zpracování směsi pro výrobu vysokopecního aglomerátu. „Zjednodušeně řečeno jde o technologii, která přepravuje suroviny nutné k výrobě surového železa. Rovněž je vybavena odsáváním prachu, díky čemuž se nám podaří významně snížit objem prašných částic v okolí skladovacích prostor surovin, tedy zejména rudy,“ uvedl Olszar.

Třinecké železárny jsou největším hutním podnikem v Česku, loni vyrobily 2,508 milionu tun surové oceli. V roce 2019 dosáhla firma zisku 610 milionů korun, o 2,7 miliardy menšího než v roce 2018. Nejprodávanějším výrobkem TŽ je dlouhodobě válcovaný drát, dalšími hlavními produkty jsou speciální tyčová ocel, tažená ocel, kolejnice, široká ocel, bezešvé trubky nebo hutní polotovary. Včetně odloučených provozů mají TŽ přes 7000 zaměstnanců, i s dceřinými firmami je pracovníků okolo 10.000.

Reklama

Doporučované