Hlavní obsah

Trudeau obhajuje ve volbách většinu. „Blackface“ i nový ropovod mu můžou zlomit vaz

Foto: flickr.com/jurvetson

Kanaďané jdou k volebním urnám, Trudeau chce obhájit mandát premiéra.

Reklama

Druhá největší země světa bude v pondělí volit 338 členů Dolní sněmovny.

Článek

Byl milovaný a obdivovaný, pak přišel skandál v Indii, diplomatické přešlapy a aféra „blackface“. Kanadského premiéra Justina Trudeaua čeká boj v parlamentních volbách, ve kterých bude usilovat, aby liberálové udrželi dosavadní většinu. Proti bude jeho hlavní rival Andrew Scheer, lídr konzervativní strany.

Trudeau měl po parlamentních volbách v roce 2015 ideální postavení. Byl ztělesněním člověka s moderními, liberálními názory, ze kterého média udělala politickou ikonu. Jenže poté, co počáteční nadšení opadlo, se představa o bezchybném Trudeauovi začala drolit. Zejména v letošním roce se kanadský premiér dopustil omylů, za které sklidil mohutnou kritiku. A média přešla od vzývání k lynči.

Nejprve se v noční můru změnila únorová cesta kanadského premiéra do Indie.

„Jak se mohl kanadský premiér Justin Trudeau, maskot liberalismu, příznivec feminismu, člověk s vizáží herecký hvězdy, který má ve svém kabinetu padesátiprocentní zastoupení žen, změnit v člověka, který si počíná tak hloupě a zoufale při návštěvě Indie?“ komentoval premiérovu cestu americký Washington Post.

Jen pár hodin předtím, než se měl Trudeau při návštěvě Indie setkat s tamním premiérem Nárendrou Módím, pozvala kanadská delegace na uvítací večeři muže jménem Jaspal Atwal. Trudeau zřejmě netušil, že zve sikhského extremistu, který byl z obviněn z vraždy, působení v teroristických skupinách a z pokusu o vraždu indického ministra.

Jakmile se kanadský premiér o přešlapu dozvěděl, Atwalu ze seznamu hostů vyškrtl. Extremista se nicméně stačil vyfotit s Trudeaovou ženou Sophií a s dalšími účastníky hostiny. Skandál vyvolal silné napětí, které Trudeau do konce návštěvy Indie neodboural.

V polovině září pak oblétla svět fotografie, na které byl kanadský premiér zachycen se začerněným obličejem (takzvaný blackface). Snímek, který byl vyfocen před 18 lety, pocházel ze školního karnevalu s arabskou tematikou. Trudeau tehdy učil matematiku a francouzštinu na soukromé škole ve Vancouveru.

Fotografie spustila lavinu negativních reakcí, které vesměs premiéra odsuzovaly za rasismus, čehož využili také jeho političtí soupeři v předvolebních debatách.

Premiér, který hodlá bojovat s klimatickou změnou

Trudeau s cejchem viny se snažil během předvolební kampaně omlouvat za své prohřešky a v diskuzích akcentoval cíle, jakých chce dosáhnout v příštím volebním období. Mezi hlavní patří boj s klimatickou změnou.

Kanadský premiér už dříve slíbil, že pokud bude opětovně zvolen, jeho vláda se zaslouží o výrazné snížení uhlíkových emisí. Do roku 2050 bude podle něj Kanada uhlíkově neutrální. Politik se účastnil zářijových protestů ekologických aktivistů v Montréalu. Na místě se setkal také se Švédkou Gretou Thunbergovou, tváří celosvětového hnutí proti klimatickým změnám.

Krátce před ekologickou demonstrací přitom Trudeau čelil kritice za to, že jeho kabinet schválil prodloužení ropovodu Trans Mountain, který se táhne mezi provinciemi Alberta a Britská Kolumbie. Premiér se hájil tím, že výtěžek z této investice půjde právě na boj proti klimatickým změnám.

V dolní komoře kanadského parlamentu má v současnosti své zástupce šest stran. Nominanty v Dolní sněmovně disponuje premiérova Liberální strana, Konzervativní strana, strana Nové demokracie, Zelení, Québecký blok a Strana lidu.

Konzervativci by po čtyřech letech rádi opustili opozici a ujali se vlády. Jejich lídr Scheer v televizních debatách plně využíval munice, kterou mu poskytly Trudeauovy přešlapy, a tvrdě premiéra kritizoval.

„Pane Trudeau, jste falešný a jste podvodník. Nezasloužíte si vládnout této zemi,“ zaútočil v debatě Scheer.

Podle předběžných průzkumů bude boj na předních příčkách velmi vyrovnaný. Předběžné výsledky budou známy v noci na úterý.

Reklama

Související témata:

Doporučované