Hlavní obsah

Trump boří řád světového obchodu, tvrdí ministr financí z vlády Václava Klause

Ivan Pilip: Trump dějiny nevrátí

 

Reklama

Začnou znovu růst obchodní bariéry a hrozí nové kolo obchodních válek? Odpovídá bývalý ministr financí české vlády.

Článek

Americký prezident Donald Trump už během předvolební kampaně sliboval, že ochrání americký průmysl před zahraniční konkurencí. A jako prezident se snaží svým slovům dostát.

Odstoupil od Transpacifické dohody o volném obchodu a to samé plánuje i v případě severoamerického paktu mezi USA, Kanadou a Mexikem. Dlouhodobě vyhrožuje americkým firmám, které by chtěly přenést výrobu za hranice USA. Vysokým clem hrozí automobilkám, které ve Spojených státech prodávají auta vyrobená v Mexiku. Německo, Japonsko nebo Čínu zase obvinil z vykořisťování silně podhodnocenou měnou.

Končí světový obchodní řád, jak ho známe? Začnou znovu vyrůstat obchodní bariéry? Spustí se další kolo obchodních válek? Na tyto otázky hledal ve studiu Seznam Zprávy odpovědi ekonom a bývalý ministr financí Klausovy a posléze Tošovského vlády Ivan Pilip.

„Řád je určitě velmi ohrožen, to bezesporu. Donald Trump jej přichází rozbít a není jasné, čím by ho chtěl nahradit. Doba je z tohoto pohledu velmi nebezpečná," soudí Pilip.

Co může Donald Trump a další radikálně smýšlející politici způsobit? Pilip se domnívá, že rizika jsou velká. „Poslední velké obchodní války probíhaly ve 30. letech, kdy postupně došlo k oslabování světových měn. Francouzský frank tehdy klesl na 40 procent své hodnoty, v čemž - na začátku této spirály - sehrála velkou roli britská centrální banka. Jedním z důsledků bylo protažení hospodářské krize a nástup radikálních hnutí v čele s Hitlerem v Německu," přidává historický příklad.

Nechají se okolní země zatáhnout do obchodních válek? Jak se může světová ekonomika proměnit? Podrobně ve studiu Seznam Zprávy na videu níže. Interview s Ivanem Pilipem začíná na 18. minutě.

Duel Trump - Merkelová začal. Půjde i o výplatní pásky Čechů.Video: Martin Jonáš

Reklama

Doporučované