Hlavní obsah
Online

Počet obětí koronaviru v USA přesáhl 150 000

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s šířením covidu-19 sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Počet úmrtí s koronavirem ve Spojených státech podle propočtů agentury Reuters ve středu překonal 150 000. Jen za uplynulých 11 dní přitom přibylo 10 000 mrtvých. Spojené státy tak v absolutních číslech zůstávají zemí s nejvyšším počtem zaznamenaných nákaz a úmrtí s covidem-19.

- V pevninské Číně se v úterý koronavirus nově prokázal u 101 lidí. Dnešní údaj o počtu nakažených je o něco vyšší než ten z předchozího dne, který informoval o 68 nových případech za pondělí. V Hongkongu, který ode dneška zavádí přísná protikoronavirová opatření, se virus SARS-CoV-2 za uplynulý den prokázal u 106 osob. Většina z úterních případů v Sin-ťiangu.

- Za mimořádných opatření začíná dnes v Saúdské Arábii velká muslimská pouť do Mekky. Těchto pěti dní intenzivních modliteb by se za normálních okolností účastnilo zhruba 2,5 milionu muslimů z celého světa, letos ale království kvůli koronaviru stanovilo limit na 10 000 lidí žijících v zemi. Dvě třetiny z nich budou cizinci pobývající v Saúdské Arábii, zbylí budou místní občané.

Dění jsme sledovali i včera:

  • Ve Francii přibylo 1392 nakažených, nejvíce za poslední měsíc

    Ve Francii za uplynulých 24 hodin přibylo 1392 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvyšší denní nárůst za více než měsíc. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na francouzské ministerstvo zdravotnictví. Celkový počet infikovaných v zemi tak vzrostl na 185 196. Mezi obyvateli se už objevily obavy z možné druhé vlny pandemie koronaviru, ministerstvo nicméně tento scénář prozatím odmítá.

    Úřady rovněž informovaly o 15 nových obětech v souvislosti s nemocí covid-19, přitom za uplynulý týden bylo mrtvých vždy průměrně devět denně. Celkový počet obětí se tak vyšplhal na 30 238. Klesá nicméně počet hospitalizovaných i počet pacientů na jednotkách intenzivní péče.

  • Londýn: karanténa po příjezdu se může týkat i dalších zemí

    Britská vláda je připravena okamžitě rozhodnout o povinné karanténě při příjezdu lidí z dalších zemí, jestliže se v nich situace šířením koronaviru „vymkne kontrole“. V rozhovoru s televizní stanicí Sky News to uvedl ministr kultury Oliver Dowden. Britská vláda o víkendu poměrně náhle oznámila povinnou dvoutýdenní karanténu pro všechny, kdo se vracejí ze Španělska. Jakých dalších států by se opatření mohlo týkat, Dowden nesdělil. Podle listu The Daily Telegraph ale ministři pozorně sledují zejména vývoj v Lucembursku, Belgii a v Chorvatsku.

  • Madrid zrušil plán na vydávání průkazů pro vyléčené z koronaviru

    Úřady ve španělském hlavním městě Madridu dnes stáhly kontroverzní plán na vydávání takzvaných průkazů imunity. Informovala o tom agentura Reuters. Dokladem měli být vybaveni lidé vyléčení z nemoci covid-19, kteří by díky němu měli na rozdíl od zbytku populace přístup do míst se zvýšeným rizikem nákazy koronavirem, jako jsou posilovny, bary či muzea. Kritici záměr označovali za diskriminační a potenciálně nebezpečný.

  • Španělsko hlásí nejvíce nakažených od května

    Španělsko zaznamenalo za posledních čtyřiadvacet hodin 1153 nových případů nákazy koronavirem. Jde o nejvyšší zaznamenaný přírůstek od 6. května. Na nemoc covid-19 zemřelo dalších 5 lidí, počet obětí tak vzrostl na 28 441.

  • Na koronavirus zemřel bosenský ministr Salko Bukvarević

    Bosna za poslední den zaznamenala rekordních 383 nově nakažených koronavirem, deset lidí s nemocí covid-19 zemřelo. Mezi mrtvými je i ministr, uvedla dnes televize N1. Stejně jako další balkánské země zažívá i Bosna druhou vlnu epidemie, která svou intenzitou vysoce převyšuje tu z letošního jara.

    Ve věku 53 let dnes s nemocí covid-19 zemřel ministr Salko Bukvarević, který měl ve vládě bosňácko-chorvatské Federace Bosny a Hercegoviny na starosti záležitosti invalidů a válečných veteránů. V pondělí se jeho zdravotní stav zhoršil natolik, že musel být připojen na ventilátor.

    Koronavirus byl v zemi se 3,3 miliony obyvatel potvrzen již u 11 129 lidí, z nichž 316 komplikacím doprovázejícím covid-19 podlehlo. Podle Světové zdravotnické organizace eviduje Bosna nyní bezmála 100 nakažených na 100 000 obyvatel, což je jeden z nejhorších poměrů v celé Evropě.

  • Reuters: USA evidují už přes 150 000 úmrtí s koronavirem

    Počet úmrtí s koronavirem ve Spojených státech podle propočtů agentury Reuters ve středu překonal 150 000. Jen za uplynulých 11 dní přitom přibylo 10 000 mrtvých. Spojené státy tak v absolutních číslech zůstávají zemí s nejvyšším počtem zaznamenaných nákaz a úmrtí s covidem-19.

    Nejnovější nárůsty mrtvých s koronavirem v USA jsou podle Reuters nejvyšší od začátku června, kdy tam za 11 dní vzrostl počet úmrtí s covidem-19 z 100 000 na 110 000. V uplynulých třech týdnech počty mrtvých s covidem-19 v USA nadále rostou, zatímco počet nově nakažených zaznamenaných za týden nedávno poprvé od června klesl.

    Nárůsty nově nakažených v Arizoně, Kalifornii, Texasu a na Floridě tento měsíc zachvátily nemocnice. Zároveň kvůli tomu musely státy zpomalit otevírání ekonomiky, která byla omezena v důsledku protipandemických opatření zavedených v březnu a dubnu.

  • Švédsko ruší doporučení, aby lidé nejezdili do Česka či Norska

    Švédsko od čtvrtka zruší doporučení pro své občany, aby se kvůli pandemii koronaviru vyhnuli cestám do čtyř evropských zemí - Norska, Dánska, Švýcarska a do České republiky. Ostatní omezení týkající se cest do zemí Evropské unie a Británie zůstanou v platnosti do 12. srpna, uvedla podle agentury Reuters švédská vláda.

  • Na začátku dubna se v Evropě zvýšila úmrtnost až o 50 procent

    V prvním dubnovém týdnu, kdy se Evropa potýkala s vrcholem pandemie covidu-19, se na starém kontinentu zvýšila úmrtnost oproti předchozím rokům až o 50 procent. Vyplývá to ze zprávy francouzského statistického úřadu INSEE, který měl k dispozici data z 21 evropských zemí včetně České republiky. Nejvyšší úmrtnost v této době měly Španělsko, Belgie, Itálie a Francie.

    Zatímco v předchozích letech měla úmrtnost na konci března po odeznění sezónní chřipky spíše klesající tendenci, tento rok naopak značně vzrostla a v evropských státech dosáhla vrcholu v týdnu od 30. března. Ve státech, jejichž data měl INSEE k dispozici, dosáhla 50procentního nárůstu oproti průměru ze stejného týdne v letech 2016 až 2019.

  • Italští poslanci prodloužili stav nouze kvůli covidu do 15. října

    Italští poslanci dnes do 15. října prodloužili nouzový stav, který byl v zemi zaveden před půl rokem v rámci boje proti šíření koronaviru. Informovala o tom agentura ANSA. Horní komora parlamentu prodloužení schválila v úterý. Nouzový stav, který měl skončit v pátek, umožňuje vládě snáze přijímat opatření nutná proti šíření nákazy nemoci covid-19.

    Poslanecká sněmovna schválila prodloužení 286 hlasy, proti bylo 221 poslanců a pět se jich zdrželo. Senát žádost italského premiéra Giuseppa Conteho o prodloužení v úterý odsouhlasil poměrem 157 hlasů ku 125.

  • Instagram překryl na Madonnině účtu zavádějící video o covidu-19

    Sociální síť Instagram zakročila proti zpěvačce Madonně, která na svém účtu zveřejnila video s konspirační teorií o koronaviru. Napsala k němu, že vakcína proti nemoci covid-19 už existuje, ale není k dispozici, protože „bohatí chtějí být ještě bohatší“. Instagram příspěvek překryl nápisem „Zavádějící informace“. Přesměroval také uživatele na upřesňující text, který vysvětluje, že proti covidu-19 zatím žádná očkovací látka není.

  • Pandemie nepolevuje v Brazílii ani v Argentině, Kolumbie má rekord

    V Brazílii, druhé nejhůře postižené zemi pandemií covidu-19, se za poslední den koronavirus SARS-CoV-2 prokázal podle ministerstva zdravotnictví u 40 816 lidí a 921 pacientů tam v souvislosti s nákazou zemřelo. Epidemie neustává ani v některých dalších zemích Latinské Ameriky, kde se potvrdilo už 4,5 milionu nakažených. Denní rekord počtu nakažených oznámila Kolumbie, která nově prodloužila do konce srpna karanténní omezení. Klesající trend není patrný ani ve druhé největší zemi regionu, Mexiku, kde počet potvrzených nakažených překročil 400 000.

    Ani třetí nejhůře postižená země Latinské Ameriky, Peru, zatím nehlásí ústup nákazy. Za poslední den tam přibylo 5 288 nakažených a celkový počet dosud potvrzených případů tam tak vystoupal na 395 005. Naopak v Chile, které je ve světovém srovnání Univerzity Johnse Hopkinse v počtu dosud potvrzených případů nákazy těsně za Peru, mají denní nárůsty nakažených od druhé poloviny června klesající tendenci. Za poslední den tam přibylo 1 877 nakažených.

  • EK podepsala smlouvu na první dodávku léku remdesivir

    Evropská komise podepsala smlouvu s americkou firmou Gilead na dodávku léku remdesivir, která bude zatím stačit asi pro 30 000 pacientů s nemocí covid-19. K dispozici pro členské země Evropské unie a Británii bude od srpna. EK připravuje kontrakty na další dodávky remdesiviru, které by měly být dostupné od října, informovala Komise.

  • Madonna sdílela video tvrdící, že vakcína existuje, ale je schválně utajovaná

    Popová hvězda Madonna na svém Instagramu sdílela video tvrdící, že vakcína proti koronaviru už dávno existuje, ale je utajovaná, „aby mohli bohatí lidé ještě více zbohatnout“. Instagram video opatřil titulkem „falešné informace“. Do Madonny se opřeli sami fanoušci, mezi nimi i Annie Lennox, která příspěvek okomentovala: „To je naprosté šílenství! Nemohu uvěřit, že souhlasíte s tímto nebezpečným šarlatánstvím. Doufám, že byl váš web jen napaden hackerem a vysvětlíte to.“ Video bylo následně smazáno.

  • Rusko hlásí za poslední den přes 5 400 nových případů covidu-19

    Rusko hlásí za poslední den přes 5 475 nových případů koronavirové nákazy, dohromady jich dosud evidovalo téměř 828 990, což je čtvrtý nejvyšší počet na světě po Spojených státech, Brazílii a Indii. Aktualizovaná data dnes přineslo ruské protikoronavirové krizové centrum. Denní nárůsty případů v uplynulých osmi dnech nepřekročily míru 0,7 procenta, napsala dnes agentura TASS.

    Za posledních 24 hodin v Rusku zemřelo 169 lidí s covidem-19. Celkový počet úmrtí spojovaných s koronavirovou nákazou tak v zemi se 146 miliony obyvatel dosáhl 13 673. Aktuálně nemocných je 194 984 obyvatel nejrozlehlejšího státu světa.

  • Hongkongské volby se nejspíš dočkají odkladu

    Hongkongská vláda přemýšlí nad odkladem hlasování o mandátech v zákonodárných sborech města až o rok kvůli obavám z dalšího šíření nákazy, uvedla veřejná televizní stanice RTHK. Tento krok by představoval ránu pro opoziční prodemokratický tábor, jehož cílem je získat historickou většinu.

    Volby jsou plánovány na 6. září, krátce po uvalení nového bezpečnostního zákona, který je západními zeměmi kritizován jako porušování práv občanů. Zpráva RTHK citovala neidentifikované zdroje a neposkytla žádné další podrobnosti.

  • Kolikátá vlna kde řádí a jak moc je to důležité?

    Druhou vlnou šíření nového typu koronaviru se strašilo v jarních měsících a teď s tímto pojmem „šermují“ někteří vlivní politici. „Druhá vlna už tady je,“ uvedl v pondělí pro Rheinische Post saský ministerský předseda Michael Kretschmer (CDU). Belgická vláda sice nemluví o druhé vlně, ale zato nevylučuje druhý „lockdown“, tedy uvalení karantény na celou zemi. Klasická druhá vlna, která je vyšší než ta první“, je teď podle vládního zmocněnce pro výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly například v Izraeli. „Evropa čelí jednoznačně druhé vlně pandemie,“ prohlásil v úterý přesvědčivě britský ministerský předseda Boris Johnson, podle něhož jsou „známky druhé vlny v některých státech jasně patrné“, aniž konkretizoval, o jaké známky vlastně jde.

    Kdo určuje, o kolikátou vlnu jde a co na to WHO? Dočtete se v článku:

  • Rumunsko hodlá zavést částečnou povinnost roušek i venku

    Rumunská vláda se chystá zavést nová opatření s cílem zastavit nárůst počtu případů koronavirové nákazy. V noci na dnešek podle agentury Reuters oznámila, že mimo jiné zkrátí otvírací dobu venkovních restaurací a zavede povinnost za určitých okolností nosit roušky i venku. Vládní krizový štáb požádá vládu o zkrácení provozní doby barů a restaurací s posezením venku. Zavřít tak patrně budou muset nejpozději hodinu před půlnocí. Kromě toho by měly být venku povinné roušky i tam, kde hrozí tvoření davů.

    Minulý týden ve 20milionovém Rumunsku počet případů covidu-19 každý den rostl o více než tisícovku a dosud balkánská země eviduje dohromady přes 47 000 případů. Podle oficiální statistiky zemřelo 2 239 nakažených.

  • CNN: Rusko prý bude mít vakcínu už do 10. srpna

    Šéf ruského národního fondu zdraví řekl CNN, že Rusko bude mít vakcínu proti koronaviru se svolením k použití pro veřejnost jako první na světě. Mělo by se tak stát do 10. srpna nebo dříve. O vakcíně vyvíjené Národním výzkumným střediskem Nikolaje Gamaleje v Moskvě nicméně zatím nebyla publikována žádná data potvrzující její funkčnost a bezpečnost.

  • V bombajských slumech se prý covidem-19 nakazilo přes polovinu lidí

    Více než polovina lidí, kteří žijí v chudinských čtvrtích v indické finanční metropoli Bombaji, již údajně prodělala koronavirus. Podle agentury AFP to vyplývá z testů protilátek u náhodného vzorku obyvatel Bombaje. Indie je co do počtu případů nemoci covid-19 třetí nejhůře postiženou zemí světa po Spojených státech a Brazílii. Potvrzených případů registrují indické úřady téměř 1,5 milionu. Experti se ale domnívají, že počet infikovaných je v Indii s 1,3 miliardy obyvatel podstatně vyšší, protože země provádí jen málo testů.

    Testy krevních vzorků odebraných 6 936 obyvatelům Bombaje v rámci studie zadané městskými úřady ukázaly, že 57 procent lidí v chudinských čtvrtích města má protilátky proti koronaviru. Mimo slumy je to 16 procent lidí. Šestnáctimilionová Bombaj, kde zhruba 40 procent populace žije ve slumech, přitom registruje jen něco málo přes 110 000 potvrzených infekcí a 6 000 úmrtí s covidem-19.

  • Žáci kalifornské školy si mají přinést židle, výuka bude venku

    Malá internátní škola v Kalifornii obeslala své studenty netradiční výzvou, aby si k podzimnímu zahájení výuky přivezli skládací židle, čepice proti slunci a opalovací krémy. Škola v Los Olivos nedaleko Santa Barbary chce výuku přenést do venkovních prostor, aby tím snížila nebezpečí přenosu koronaviru. Na obnovu provozu škol v USA naléhá prezident Donald Trump.

    Jak informuje agentura Reuters, pro studenty v Los Olivos venkovní výuka velkou novinkou nebude. V areálu totiž tráví venku hodně času – pěstují plodiny, z nichž se skládá jejich jídelníček, sprchují se ve vodě, kterou si musejí ohřát nad ohněm, a po rozlehlých více než 28hektarových pozemcích chodí na pěší túry. Vedení školy chce, aby se studenti nechali před nástupem otestovat na covid-19 a pobyli nějaký čas v karanténě. „Všem připomínám, že nás čeká neobvyklý rok. Nemůžeme očekávat, že bude stejný jako ty předchozí,“ řekl ředitel Christopher Barnes.

Reklama

Hlavní zprávy