Hlavní obsah

Trump ještě neuznal porážku, ale celý svět už gratuluje Bidenovi

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden, zvolený 46. prezident Spojených států amerických.

Reklama

Zatímco Donald Trump odmítá uznat porážku v prezidentských volbách, k jejich vítězi už putují gratulace z celého světa. Bidenovi a Harrisové gratulují bývalí prezidenti, demokraté, republikáni i světoví státníci.

Článek

Nejbouřlivější reakce na Bidenovo zvolení přicházejí ze Spojených států. Budoucímu prezidentovi už pogratulovalo několik bývalých amerických prezidentů včetně Billa Clintona a jeho manželky, Jimmyho Cartera či Baracka Obamy, se kterým prožil Biden osm let jako jeho viceprezident.

„Nemohl bych být pyšnější, gratuluji našemu příštímu prezidentovi Joeovi Bidenovi a naší příští první dámě Jill Bidenové,“ napsal Obama. Pogratuloval také Kamale Harrisové a jejímu manželovi Dougu Emhoffovi.

Ve svém prohlášení zdůraznil, že jde o historické vítězství. „Máme štěstí, že Joe má vše potřebné, co má mít správný prezident a také se podle toho chová,“ napsal Obama na svůj Twitter. „Protože až v lednu vstoupí do Bílého domu, bude čelit mimořádným překážkám, které nezažil žádný americký prezident - probíhající pandemii, špatné ekonomice a nerovnému soudnímu systému, ohrožené demokracii a klimatickým hrozbám.“ Bývalý prezident také požádal všechny Američany, aby dali Bidenovi šanci nehledě na to, zda ho volili.

Na tom, že Bidenovi pogratulovala také celá řada demokratů v čele s Nancy Pelosiovou, předsedkyní Sněmovny reprezentantů, není nic překvapivého, svou podporu a gratulace mu ale vyjádřilo i několik vysoce postavených republikánů.

Například Jeb Bush, který kandidoval proti Donaldovi Trumpovi v republikánských primárkách v roce 2016. „Za našeho prezidenta jsem se modlil většinu svého dospělého života. Budu se modlit i za Tebe a za Tvůj úspěch. Nyní je čas zahojit hluboké rány. Mnozí se spoléhají na to, že nás povedeš.“ Gratulace mu vzkázal také Mitt Romney, podle kterého má Biden „dobrou vůli a obdivuhodný charakter“.

Zeman pozval Bidena na návštěvu do Česka

Krátce poté, co americká média přiřkla vítězství Joe Bidenovi, přispěchali s gratulacemi i čeští politici. Jako první se k výsledku vyjádřil ministr zahraničí Tomáš Petříček pro ČTK, který se ale zdráhal oficiálně pogratulovat. Podle Petříčka je Biden praktickým vítězem amerických prezidentských voleb, čekají ho ale zřejmě spory a přepočítávání hlasů.

Prezident Miloš Zeman poslal Bidenovi gratulaci prostřednictvím dopisu. Američtí voliči podle Zemana vyjádřili vůli ke změně a ocenili Bidenovy vůdčí schopnosti, které prokázal při službě občanům USA v minulosti. Nástupce Donalda Trumpa v čele americké administrativy pozval do Prahy. Český prezident v dopise zveřejněném na Facebooku také uvedl, že věří ve spolupráci, nikoli ekonomické restrikce USA vůči Evropě, se kterými dlouhodobě a hluboce nesouhlasí.

„Domnívám se totiž, že stále platí, že Evropa Ameriku potřebuje stejně, jako Amerika potřebuje Evropu. Společně pak mohou přispět k tomu, aby byl spravedlivější i celosvětový volný obchod,“ uvedl Zeman. Doplnil, že přestože jsou česko-americké vztahy vynikající, i jim by prospěl svěží impuls, na který bude Česko připraveno a který může s novou administrativou přijít.

Pouto mezi Českou republikou, Evropou a Spojenými státy je a zůstane silné, uvedl Zeman. „Pevně přitom věřím, že k dalšímu prohloubení našich vynikajících vztahů společně osobně přispějeme - a za tímto účelem Vás zvu k návštěvě Prahy,“ uzavřel.

S gratulací přispěchal prostřednictvím Facebooku i český premiér Andrej Babiš. „Srdečně blahopřeji Joe Bidenovi ke zvolení příštím prezidentem Spojených států amerických. Těším se na všestrannou a přátelskou spolupráci. Pro ČR je důležité, aby se nový prezident aktivně přihlásil ke spojeneckým závazkům vůči NATO a usiloval o uzavření obchodní dohody s EU.“

Jako příležitost k utužení transatlantické spolupráce včetně česko-amerických vztahů označil výsledek voleb i vicepremiér Jan Hamáček. S poukazem na své únorové unáhlení se, kdy na Twitteru věštil demokratům výhru pouze s Mikem Bloombergem, Hamáček gratulaci Bidenovi zveřejnil právě na Twitteru.

Evropané se těší na prohloubení vzájemných vztahů

Za sousední Německo pogratulovala prostřednictvím oficiálního prohlášení kancléřka Angela Merkelová „Upřímně blahopřeji! Americké občanky a občané rozhodli. Joe Biden se stane 46. prezidentem Spojených států amerických,“ uvedla Merkelová. „Ze srdce mu přeji štěstí a úspěch a gratuluji také Kamale Harrisové ke zvolení první viceprezidentkou země,“ dodala kancléřka. Merkelová poznamenala, že se těší na spolupráci s Bidenovou vládou. „Naše transatlantické partnerství je nenahraditelné, pokud chceme zvládnout ty největší výzvy současné doby,“ zdůraznila.

Joeovi Bidenovi blahopřáli dnes mimo jiné i francouzský prezident Emmanuel Macron, kanadský premiér Justin Trudeau, předseda irské vlády Micheál Martin či skotská premiérka Nicola Sturgeonová, která zároveň označila za historickou volbu Kamaly Harrisové americkou viceprezidentkou. Britský premiér Boris Johnson zase napsal: „USA jsou naším nejdůležitějším spojencem, těším se na budoucí spolupráci.“

Blahopřání přicházejí i z významných evropských institucí. Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová na Twitteru vzkázala, že se těší na setkání s Bidenem „při nejbližší možné příležitosti“. Tweet s gratulací Bidenovi poslal i šéf Evropské rady Charles Michel, podle kterého je EU připravena s příští americkou administrativou pracovat na „silném transatlantickém partnerství“.

Podpora od nejbližších

Kromě významných jmen ze světa politiky či showbyznysu se k vítězství Joea Bidena a Kamaly Harrisové stihly vyjádřit i jejich drahé polovičky.

Budoucí první dáma Jill Bidenová sdílela na svém Twitteru snímek, na kterém pózuje se svým manželem. Příští nájemníci Bílého domu na fotce pózují s cedulí „tady bydlí prezidentovi“. Manžel Kamaly Harrisové zase sdílel fotku, kde objímá dojatou manželku se slovy „jsem na tebe pyšný“.

Reklama

Doporučované