Hlavní obsah

Joe Biden: Kdo je nově zvolený prezident USA, který nahradí Donalda Trumpa

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Joe Biden, pravděpodobný 46. prezident Spojených států amerických.

Reklama

V listopadu 2020 vyvrcholila nejočekávanější politická událost roku – volby amerického prezidenta. Proti stávajícímu šéfovi Bílého domu Donaldu Trumpovi se jako protikandidát postavil dlouholetý senátor Joe Biden a zvítězil.

Článek

Joe Biden se stal kandidátem poté, co v primárkách porazil početnou skupinu potenciálních uchazečů o prezidentský souboj z Demokratické strany. Mnozí z jeho protivníků vzdali svou kandidaturu ještě před začátkem samotných primárek. Jako poslední z boje o podzimní kandidaturu odstoupil vermontský senátor Bernie Sanders, který tak učinil v dubnu 2020. A uvolnil tím cestu Bidenovi k listopadovému střetu s Trumpem.

Biden měl tak možnost zakončit svou pestrou a dlouhou politickou kariéru v Oválné pracovně, kam zřejmě skutečně usedne.

Zvítězil proti stávajícímu prezidentovi USA Donaldu Trumpovi a stane se nejstarší hlavou Spojených států amerických v dějinách. Poražený Trump slíbil, že proti výsledku hlasování, jež podle amerických médií prohrál, podnikne právní kroky.

Přečtěte si profil nového prezidenta USA.

Život a rodinná tragédie

Joe Biden, celým jménem Joseph Robinette Biden Jr., se narodil 20. listopadu 1942 ve Scrantonu v Pensylvánii jako nejstarší ze čtyř dětí. Rodině Bidena se příliš finančně nedařilo, úspěchy na tomto poli přišly až po jejím přesunu do sousedního státu Delaware.

V roce 1965 vystudoval na University of Delaware historii a politické vědy a seznámil se tam i se svou budoucí ženou Neillou Hunterovou. S ní se v roce 1966 oženil. V době svatby již studoval právo na Syracuse University. Po dokončení studií se i s Neillou přestěhovali do Wilmingtonu, kde začal pracovat jako stážista v právnické firmě. V roce 1971 si založil i vlastní kancelář.

Narodily se jim tři děti – synové Hunter a Beau a dcera Naomi. Právě roční Naomi se v roce 1972 stala obětí tragické autonehody. Při srážce s nákladním vozem zemřela i Bidenova žena Neilla, chlapci neštěstí přežili. V polovině 70. let se seznámil s Jill Tracy Jacobsenovou, která pracovala jako učitelka v Delaware. V roce 1977 se s ní oženil a měli spolu dceru Ashley. Manželka Jill stojí po boku Bidena i při letošním prezidentském souboji.

Foto: Profimedia.cz

Joe Biden se svou manželkou Jill při první prezidentské debatě na konci září.

Politická kariéra a pokusy o vrcholný úřad

Bidenův zájem o politiku vzbudil prezident John F. Kennedy svým inauguračním projevem v lednu roku 1961. V době, kdy se se svou první ženou přestěhoval do Wilmingtonu, se proto stal aktivním členem Demokratické strany. V roce 1970 získal svou první politickou funkci, kdy byl zvolen do rady okresu New Castle. O dva roky později se stal ve svých třiceti letech jedním z nejmladších amerických senátorů – zvítězil ve volbách o senátorské křeslo za stát Delaware.

Dva týdny před jeho plánovaným nástupem do Senátu zemřela při prosincové autonehodě jeho žena a dcera. Biden zvažoval rezignaci, stranické vedení ho ale přesvědčilo, aby ve funkci zůstal. Svou inaugurační přísahu složil v kapli nemocnice, v níž leželi zranění jeho dva synové po autonehodě.

Joe Biden působil v americkém Senátu od roku 1973 až do 15. ledna roku 2009 celých 36 let, celkem byl zvolen šestkrát.

První pokus o získání prezidentského křesla přišel v roce 1987, kdy se zúčastnil primárek Demokratické strany před prezidentskými volbami, jež se konaly v následujícím roce. Nakonec ale musel odstoupit – vyšlo tehdy totiž najevo, že ve svých projevech přebíral výroky jiných politiků. Kvůli tomu byl i obviněn z plagiátorství. Vycouvání z prezidentského závodu nicméně mělo i svá pozitiva, krátce poté mu lékaři diagnostikovali mozkové výdutě, kvůli čemuž musel podstoupit několik operací. Hrozilo málo a nepřežil by. Po několikaměsíční pauze pokračoval v práci senátora.

Pět dní po opuštění Senátu se pak stal v lednu 2009 sedmačtyřicátým viceprezidentem Spojených států amerických. Stál tehdy po boku prezidenta Baracka Obamy. Biden se přitom původně sám ucházel o tuto funkci, ale nakonec znovu odstoupil a podpořil Baracka Obamu. A ten si ho následně jakožto zkušeného politika vybral na post svého viceprezidenta. Své pozice dvojice obhájila i ve volbách o čtyři roky později.

Potenciální třetí pokus o získání prezidentského úřadu ovlivnila další rodinná tragédie, smrt Bidenova syna Josepha R. Beaua na rakovinu. Do boje o Bílý dům se kvůli úmrtí v rodině politik nakonec nepustil.

Prezidentské volby 2020

Po Bidenově konci na postu amerického viceprezidenta se začalo spekulovat o tom, zda se bude sám znovu ucházet o vrcholnou funkci. Loni v dubnu pak svou kandidaturu oficiálně oznámil a sídlem své kampaně zvolil Philadelphii ve své rodné Pensylvánii. Odstartoval tak svůj už čtvrtý pokus o prezidentský úřad.

Biden v listopadových volbách v roce 2020 stál proti současnému republikánskému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Bojoval o post 46. prezidenta Spojených států.

Někdejší senátor z Delaware platí za ostrého kritika Trumpovy politiky, což mu mohlo pomoci k získání těch republikánských voličů, pro něž je Trump – ač republikán – nevolitelný. Biden se sám považuje za následníka Baracka Obamy, po jehož boku strávil v úřadě jako viceprezident 8 let, a chtěl by navázat na jeho politiku po svém zvolení.

V srpnu 2020 oznámil, že si na post své viceprezidentky zvolil senátorku za stát Kalifornie Kamalu Harrisovou. Ta byla jeho rivalkou v demokratických primárkách. Senátorka je zároveň jednou z nejvýraznějších postav Demokratické strany, po ukončení jejího vlastního boje o post šéfky Bílého domu se o ni proto začalo brzy hovořit jako o favoritce na post Bidenovy spolukandidátky.

Joe Biden zvítězil a stane se pravděpodobně 46. prezidentem Spojených států amerických.

Více o prezidentských volbách v USA 2020 čtěte zde >

Reklama

Související témata:

Doporučované