Hlavní obsah

Biden vyhrál, ale podle Trumpa ještě není konec

Foto: Jakub Velička, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Joe Biden bude 46. prezidentem Spojených států amerických.

Reklama

aktualizováno •

Kandidát Demokratické strany Joe Biden byl podle amerických médií zvolen novým prezidentem Spojených států. Poráží tak dosavadního prezidenta Donalda Trumpa.

Článek

Američané se v letošních prezidentských volbách přiklonili ke změně a poslali do Bílého domu kandidáta Demokratické strany Joea Bidena. Během čtvrtého dne povolební nejistoty výsledek oznámila hlavní americká média a odstartovala tak oslavy v ulicích amerických měst a vlnu gratulací od zahraničních státníků včetně českého prezidenta Miloše Zemana. Dosavadní šéf Bílého domu Donald Trump zatím odmítá uznat porážku a hovoří o možnosti zvrácení ohlášeného výsledku skrze přepočty hlasů a žaloby.

Čekání na jméno nového amerického prezidenta ukončil více než 72 hodin po uzavření volebních místností verdikt respektovaných médií ohledně výsledku v Pensylvánii. Biden tam s postupem času zvyšoval náskok v průběžných číslech a okolo 17:30 SEČ byl vyhlášen vítězem zdejšího hlasování, což v součtu s předchozími odhady znamenalo překonání magické hranice 270 hlasů v prezidentském sboru volitelů.

Po ohlášení Bidenova vítězství v Pensylvánii ještě média demokratickému kandidátovi připsala šest volitelských hlasů v Nevadě a Biden tak zamířill k vyrovnání Trumpova zisku z roku 2016 v podobě 306 volitelů.

Zbývaly už jen tři státy, u kterých žádné z předních médií nepřišlo s odhadem vítěze. Těmito státy jsou Georgia, Severní Karolína a Aljaška. V prvním z této trojice měl Biden velkou šanci na zisk dalších 16 volitelů, magickou hranici 270 by tak nakonec mohl překonat i o více než tři desítky a vyrovnat zisk Trumpa z poslední prezidentské volby.

Letošní volbu provází řada milníků. Biden se ve věku 77 let stal nejstarším vítězem v dějinách volby hlavy státu v USA. Do Bílého domu s ním půjde jako viceprezidentka dosavadní senátorka Kamala Harrisová, která se stává první ženou v dané funkci.

Joe Biden uvedl v reakci na twitteru, že je mu ctí, že ho lidé zvolili, aby vedl zemi. „Bude před námi těžká práce, ale slibuji vám toto: budu prezidentem všech Američanů, ať jste pro mě hlasovali nebo ne,“ napsal Biden. Uvedl také, že „nyní, když kampaň skončila, je čas nechat zlost a ostrá slova za námi a spojit se jako národ“.

Jeho protivník, dosavadní prezident Donald Trump, ovšem jistě výsledek napadne u soudů. První šéf Bílého domu, který neobhájil mandát od roku 1992, se už k poslednímu vývoji stihnul vyjádřit.

Podle Trumpa není letošní prezidentská volba zdaleka u konce, ačkoli velká americká média za vítěze prohlásila demokratického kandidáta Joea Bidena. „Prostým faktem je to, že volby zdaleka nejsou u konce,“ uvedl prezident v komuniké. Média podle něj „nechtějí, aby byla odhalena pravda“. Trump se v prohlášení zmínil o možném přepočítání hlasů v některých státech i o soudních sporech o regulérnosti voleb.

Spolu s Bidenem byla do úřadu zvolena Kamala Harrisová, která se stane první ženou zastávající post viceprezidenty USA. „V těchto volbách šlo o mnohem více, než o Joe Bidena a mě. Byly o duši Spojených států a naší vůli za ni bojovat. Máme před sebou spoustu práce. Pojďme se do toho dát,“ okomentovala úspěch na svém twitteru budoucí viceprezidentka. V dalším příspěvku zveřejnila telefonát s budoucím prezidentem USA. „Dokázali jsme to Joe! Budeš příštím prezidentem Spojených států,“ říká šťastně Bidenovi.

Letošní volby v USA provázel i přes pokračující problémy s epidemií covidu-19 mimořádně vysoký zájem voličů. Sečteno už bylo na 148 milionů hlasů, což je o deset milionů více než konečné číslo z roku 2016. Sčítání přitom stále pokračuje a podle posledních odhadů by nakonec účast mohla dosáhnout přibližně 67 procent, což by byl nejvyšší podíl za více než 100 let.

Reklama

Doporučované