Hlavní obsah

Na Sicílii se sešli mocní tohoto světa, Trump přišel k fotografovi jako poslední

Setkání lídrů G7 na Sicílii. Donald Trump při fotografování.

 

Reklama

Začíná dvoudenní summit skupiny nejvyspělejších světových ekonomik G7.

Článek

Společným fotografováním v antickém amfiteátru v italské Taormině začal dvoudenní summit sedmi vyspělých světových ekonomik sdružených v neformální skupině G7.

Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska bude debata nepochybně nejnáročnější za posledních několik let. Hlavní postavou schůzky je nový americký prezident Donald Trump, který na setkání světových vůdců přijel poprvé. K úvodnímu ceremoniálu se podle italských médií dostavil jako poslední.

Trump má vstřícnější vztah k Rusku, naopak odmítavěji se staví k boji proti globálnímu oteplování a k redukci využívání fosilních paliv. Často také ostatní státy kritizují Trumpovu protiimigrační politiku nebo jeho ochranářské tendence v ekonomice.

Italský premiér Paolo Gentiloni podle agentury ANSA řekl, že jednání nebudou jednoduchá, ale že se hostitelská Itálie bude snažit, aby byla užitečná a přínosná. „Pokusíme se společně sladit postoje," upozornil šéf italské vlády ve čtvrtek na bruselském summitu NATO.

Společný postup proti teroristům

Sicílie je už třetí zastávkou Donalda Trumpa v Evropě. Poté, co přiletěl z Blízkého východu, zamířil na návštěvu Vatikánu a následně i do Bruselu. Tady se včera poprvé zúčastnil summitu NATO, kde se lídři členských zemí shodli na tom, že se Severoatlantická aliance jako celek stane součástí mezinárodní koalice bojující v Iráku a Sýrii s teroristickou organizací Islámský stát.

Šéf Bílého domu během prvního summitu v nové centrále Aliance partnery důrazně vyzval, aby více přispívali do obranného rozpočtu.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg po společné pracovní večeři prezidentů a premiérů zdůraznil, že účast v protiteroristické koalici neznamená zapojení do bojových operací.

Větší aktivitu NATO v boji s terorismem jednoznačně žádal i Trump, který označil terorismus a migraci za hrozbu srovnatelnou s Ruskem či situací na východ a na jih od hranic území NATO. Ve svém úvodním projevu zdůraznil, že NATO se musí soustředit na terorismus a imigraci stejně jako na ruskou hrozbu.

„Neplatí, co by měly platit na svou obranu. To není spravedlivé vůči lidem a daňovým poplatníkům v USA," řekl Trump na adresu většiny členských států Aliance. Mnohé z těchto zemí podle něj „dluží obrovské peníze z minulých let". Trump poznamenal, že v minulých letech USA vydávaly na obranu více než všechny ostatní spojenecké země dohromady. Mezi 23 členských zemí, které závazky neplní, patří i Česká republika.

Stoltenberg po jednání v narážce na Trumpova slova prohlásil, že evropské členské země usilují o zvyšování obranných výdajů ne kvůli tomu, aby udělaly radost USA, ale kvůli zlepšení obrany Evropy. Státníci Aliance se v tomto bodě zavázali, že do konce roku vypracují národní plány. V nich mají podle Stoltenberga ukázat, jakým způsobem chtějí každoročně postoupit k cíli domluvenému v roce 2014 na summitu ve Walesu, tedy právě k nejméně dvěma procentům HDP vydávaným na obranu.

Více peněz na českou armádu

Prezident Miloš Zeman, který na summitu zastupoval Českou republiku, při příchodu zdůraznil potřebu bojovat s IS a zvýšit rozpočet české armády. „Musíme mít nové schopnosti a metody boje proti terorismu," uvedl Zeman na setkání podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Trumpova veřejného projevu, který se odehrál pod širým nebem a státníci při něm stáli, se Zeman podle diplomatických informací neúčastnil. Ovčáček na Twitteru bez dalšího vysvětlování sdělil, že vynechán byl jediný bod programu.

Reklama

Doporučované