Hlavní obsah

Trump podpořil převzetí amerických operací TikToku

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Americký prezident Donald Trump v sobotu oznámil, že dal své „požehnání“ navrhované dohodě mezi americkými společnostmi Oracle a Walmart o převzetí amerických operací aplikace TikTok, která je v čínském vlastnictví.

Článek

Trump proti TikToku vede tažení, jež zdůvodňuje obavami o národní bezpečnost a ochranu soukromých dat. Původně měla podle webu Reuters být funkčnost TikToku v USA od neděle zablokována. Americké ministerstvo obchodu ale oznámilo, že toto rozhodnutí bylo o týden odloženo.

Na základě navrhované dohody by podle Trumpa mohla vzniknout nová společnost se sídlem v americkém Texasu. Kontrolována by byla společnostmi Oracle a Walmart. „Dal jsem dohodě své požehnání,“ uvedl v sobotu Trump. Dále prohlásil, že nově vytvořená společnost přijme nejméně 25 000 lidí a přispěje pěti miliardami dolarů (112 miliard Kč) do fondu pro vzdělávání Američanů.

Americký prezident požaduje, aby byl TikTok, což je aplikace pro sdílení krátkých videí, prodán americké společnosti, nebo aby byly ukončeny jeho americké operace. Zaměřuje se také na čínskou komunikační aplikaci WeChat.

Americké ministerstvo obchodu v pátek oznámilo, že od neděle bude zablokována možnost stahovat TikTok ve Spojených státech. Další omezení, která by TikToku zablokovala přístup k základním internetovým službám, mají vejít v platnost 12. listopadu. Dohoda, kterou Trump podpořil, by však umožnila TikToku v USA fungovat dál.

Ministerstvo dále uvedlo, že rozhodnutí o blokaci stahování této aplikace v USA odložilo do 23:59 27. září. Krok zdůvodnilo „pozitivním vývojem“. Podle informovaného zdroje agentury Reuters má odklad dát šanci společnosti ByteDance, která TikTok vlastní, Oracle a Walmartu dokončit dohodu o vytvoření nové firmy TikTok Global, která by vedla operace TikToku v USA.

Čínská vláda podle Trumpa může aplikace TikTok a WeChat využívat k získávání informací o amerických občanech. „Na prezidentův příkaz jsme přikročili k významnému rozhodnutí v boji proti záludnému shromažďování osobních údajů amerických občanů ze strany Číny,“ uvedl v původním sdělení americký ministr obchodu Wilbur Ross.

Majitelem aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok je čínská společnost ByteDance. TikTok má v USA zhruba 100 milionů uživatelů a je populární zejména mezi mladými Američany. Firma sama tvrdí, že denních uživatelů má v USA kolem 50 milionů. V České republice měla aplikace začátkem tohoto roku podle serveru CzechCrunch statisíce uživatelů.

Reklama

Související témata:

Doporučované