Hlavní obsah

Trump se zase dostal do křížku s vědou. Vakcína podle něj bude za pár týdnů

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump.

Reklama

Vědci říkají A, ale Donald Trump tvrdí B. Už poněkolikáté se názory odborníků a hlavy Spojených států na koronavirovou krizi rozcházejí. A znovu se rozkol týká roušek i vakcíny.

Článek

Šéf amerického Centra pro kontrolu a prevenci chorob Robert Redfield ve středu řekl americkému senátu, že vakcína bude dostupná nejspíš až v polovině příštího roku. A že roušky jsou pro boj s covidem-19 klíčové – a důležitější než samotná vakcína.

Prezident Trump se pár hodin po Redfieldově vystoupení podle amerického listu The New York Times rozhodl věci uvést na pravou míru, tedy alespoň podle sebe. Trump slíbil, že vakcína bude pro veřejnost k mání v horizontu pár týdnů. Účinnost roušek odmítl i přes důkazy, které mluví o opaku.

„Myslím, že to řekl chybně. Je to nesprávná informace,“ vysvětlil Trump novinářům na brífinku s tím, že očkovací látka bude navzdory tvrzení Redfielda brzy k dispozici. A roušky? Ty jsou méně účinné než vakcína.

Američané si tak musí vytvořit vlastní obrázek o krizi, kterou Organizace spojených národů ve středu označila za největší globální bezpečnostní hrozbu současnosti. Podle průzkumů se ale ukazuje, že lidé v Americe chovají více důvěry k expertům než ke svému prezidentovi.

Není to ostatně poprvé, co se Trumpovy výroky tak úplně neshodují s těmi, které plynou z úst odborníků. Prezident USA má už od jejího počátku k pandemii vysoce osobitý přístup plný kontroverzních tvrzení. Stačí si vzpomenout třeba na jeho výroky s hydroxychlorochinem nebo označování koronavirového onemocnění jako „kung-flu“.

Trump také na jedné ze svých pravidelných tiskovek prohlásil, že nákaza je jen dočasná a jednoho dne zmizí jako zázrakem. Anthony Fauci, imunolog a jedna z hlavních tváří amerického boje s koronavirem, ale o několik dní později varoval, že čísla teprve porostou. A to se také stalo.

Foto: Profimedia.cz

Trump na středeční tiskové konferenci.

Výroků, které se nezakládaly na pravdě a týkaly se koronavirové pandemie, lze na kontě současného nájemníka Oválné pracovny najít víc. Bedlivě je sleduje a sumíruje americký magazín The Atlantic. 

Třeba na konci června, když Trump navštívil v rámci své předvolební kampaně oklahomskou Tulsu, podle něj nákaza slábla. USA tehdy měly denně více než 20 tisíc nových případů covidu-19 a další, ještě mnohem silnější a rekordnější vlna nově nakažených je teprve čekala.

Vpichování dezinfekce, víra v hydroxychlorochin

Památné jsou také četné výroky o tom, že prezident „věří v hydroxychlorochin“. Tedy v antimalarikum, před jehož užitím Američany varoval Úřad pro kontrolu potravin a léčiv.

„Použil jsem to. Neměl jsem žádné problémy. Věřím v hydroxychlorochin, lidem to neublíží,“ řekl jednou prezident. Tvrdil také, že zdravotníci a další lidé v první linii tuto látku užívají jako prevenci. Což nebyla pravda. Nemluvě o momentu v dubnu, kdy šéf Bílého domu nadnesl směrem k lékařům, aby prozkoumali možnost léčit lidi silnými dávkami světelného záření a vpichováním dezinfekce.

Prezident si několikrát postěžoval na to, že po předchozí vládě zdědil „špatné“ nebo „nefunkční“ testy na koronavirus. Faktem je, že nic takového v éře vlády Baracka Obamy ani jeho předchůdců neexistovalo. Protože svět nesužovala koronavirová pandemie.

Donald Trump se o šířící nákaze v zimě vyjadřoval jako o hoaxu a běžné chřipce. Na nedávno zveřejněných nahrávkách ze začátku února ale Trump podpultově novináři Bobu Woodwardovi říkal, že nový koronavirus je „smrtící záležitost“, a vysvětlil, proč jeho závažnost navenek shazuje. „Chtěl jsem to vždycky zlehčovat. Pořád to rád zlehčuji, protože nechci vytvořit paniku,“ říká Trump na záznamu. Spojené státy mají momentálně více než 200 tisíc obětí covidu-19.

Reklama

Doporučované