Hlavní obsah

Trump poprvé v Kongresu. Smířlivý, ale neústupný

Trump poprvé v Kongresu. Smířlivější tón a ovace vstoje.Video: Josef Mačí

 

Reklama

První řeč prezidenta USA v Kongresu se nesla v mnohem smířlivějším duchu než jeho předchozí projevy, včetně toho inauguračního.

Článek

Hodinu trval první proslov prezidenta Donalda Trumpa před oběma komorami amerického Kongresu. Tamní média jeho vyznění převážně hodnotí jako mnohem smířlivější a uměřenější. Jako řeč, ve které nechyběly zmínky o společných cílech, o „obnovení ducha Ameriky“ nebo „nové kapitole americké velikosti“.

Trump se také jasně postavil k tomu, co mu bylo v posledních dnech často vyčítáno, že neodsoudil zločiny z nenávisti, ať už to byla vlna bombových výhrůžek židovským centrům a ničení židovských náhrobků nebo střelba na dva Indy v Kansasu, na které útočník křičel, aby vypadli z jeho země.

„Nedávné výhrůžky židovským komunitním centrům a demolování židovských hřbitovů, stejně jako střelba z minulého týdne v Kansasu, nám připomínají, že sice můžeme být národem rozděleným v politických názorech, jsme ale země, která je jednotná v odmítání nenávisti a zla ve všech jeho ohavných podobách,“ prohlásil Trump.

Zastřelil jsem Íránce, prohlásil útočník z Kansasu. Pálil na dva Indy:

Video: Oliver Sálus

Ovace vstoje

Už Trumpův příchod do Kongresu provázel bouřlivý aplaus, především z republikánských řad (podívejte se na nejdůležitější momenty Trumpova projevu ve videu v úvodu článku). Největší ovace ale sklidil, když zmínil vojáka Williama „Ryana“ Owense zabitého při operaci proti al-Káidě v Jemenu. Vdovu po Owensovi dojal k slzám.

„Ryan zemřel tak, jak žil, jako válečník a hrdina. V boji proti terorismu a při zajišťování bezpečnosti našeho národa,“ prohlásil.

S Trumpem se nesejdu, řekl otec amerického mariňáka zabitého v Jemenu:

Šéf Bílého domu ale také zmínil řadu svých obvyklých témat. Znovu slíbil vybudovat zeď na hranici s Mexikem: „Brzy začneme stavět velkou, velkou zeď na naší jižní hranici.“ Trump tentokrát nezmínil svůj předchozí požadavek, aby stavbu zaplatilo Mexiko.

„Získat čas"

Už před projevem v Kongresu ale naznačil, že jeho tvrdá imigrační politika by se mohla zmírnit a že by miliony imigrantů žijících v USA mohly získat legální status.

Trump znovu slíbil zrušení zdravotní reformy demokratického exprezidenta Baracka Obamy, snížení daní a masivní investice do infrastruktury. Podpořil také NATO, zopakoval ale, že od spojenců očekává vyšší příspěvky na obranu.

.

Americká média hodnotí Trumpův smířlivější postoj jako snahu získat si politický čas na prosazení reforem. Jeho práci totiž podle posledního průzkumu NBC a Wall Street Journal hodnotí pozitivně pouze 44 % lidí. To je po tak krátké době v úřadu nejhorší skóre v porovnání s ostatními prezidenty moderních dějin Spojených států.

Reklama

Související témata:

Doporučované