Hlavní obsah

Trump: Pravomoci prezidenta USA jsou neomezené, média falešná

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

„Pravomoci prezidenta USA jsou naprosté. Média informují falešně.“ To jsou jen některá z prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, která zazněla na bezprecedentní tiskové konferenci v pondělí večer.

Článek

Měla to být jen jedna z mnoha tiskových konferencí Bílého domu k současné situaci kolem pandemie koronaviru. Místo toho se v noci na dnešek odehrálo jedno z nejdramatičtějších Trumpových vystoupení, které kdy bylo v televizi odvysíláno.

Spojené státy jsou momentálně nejhůře zasaženou zemí světa. Koronavirem se nakazilo přes půl milionu Američanů, zemřelo jich přes 20 tisíc a miliony z nich jsou kvůli krizi bez práce.

Vláda proto kromě záchrany lidských životů řeší, jak znovu nastartovat ekonomiku. To bylo také jedno z hlavních témat včerejší konference. Lídr světové velmoci však místo uklidnění národa útočil na samotnou podstatu americké ústavy a všechny, kdo si dovolili o situaci kriticky informovat.

Guvernéři jednotlivých států přišli s vlastním plánem, jak znovu spustit hospodářský život a uvolnit opatření, která se jejich států týkají. To se americkému prezidentovi příliš nelíbilo. Dal jasně najevo, že dle jeho názoru rozhoduje o ukončení karanténních opatření pouze on, nikoliv guvernéři. Na rozpor mezi plány federální vlády a guvernérů se proto novináře Trumpa zeptali. Ten uvedl, že s nimi plánuje spolupracovat, ale je to on, kdo rozhoduje.

„Prezident Spojených států má poslední slovo. Když je někdo prezidentem Spojených států, tak jsou jeho pravomoci naprosté,“ dodal.

Vysvětlil také, že se blíží k plánu na otevření země. Podle něj za to mohou včasná a efektivní opatření, která jeho vláda podnikla.

Stěžoval si naopak na nedostatečnou podporu ze strany médií. „Vše jsme udělali správně a média to ani neocení,“ řekl zjevně frustrovaný prezident. Aby demonstroval své přesvědčení o tom, jak špatně pracují, připravil si krátké video ve stylu propagandy, napsala CNN. To později sdílel i na svém Twitteru.

Ve videu jsou vybrána jen některá prohlášení, ve kterých moderátoři jednotlivých médií v únoru tvrdí, že by se lidé měli více obávat chřipky než koronaviru. Poté následuje časová osa, na níž jsou zdůrazněné kroky, které Trump v boji s koronavirem podnikl. Ta začíná až v březnu.

Na to upozornila zpravodajka televizní stanice CBS Paula Reidová, na kterou Trump zvlášť zaútočil. „Co jste dělal v únoru, když jste nebyl schopen připravit nemocnice ani zvýšit počet provedených testů? Co jste udělal s časem, který jste si koupil zákazem cestování do Číny?“ zeptala se ho. „Jste hanebná. Víte, že jste falešná. Televize, pro kterou pracujete, je falešná,“ odvětil na to prezident.

Trump se také nezapomněl vyjádřit k hlavnímu americkému epidemiologovi Anthonymu Faucimu, který v neděli v reakci na článek The New York Times připustil, že vláda mohla jednat dříve.

Trump v reakci na Fauciho slova sdílel na Twitteru hashtag #FireFauci, jenž vyzýval k Fauciho propuštění. Na konferenci pak uvedl, že ho vyhazovat nebude. „Je báječný,“ dodal. Posléze vystoupil samotný Fauci, který si sypal popel na hlavu a uvedl, že měl lépe volit svá slova.

Reklama

Související témata:

Doporučované