Hlavní obsah

Trump předvedl šavlový tanec. Saúdům bude přednášet o islámu

Donald Trump zatančil tradiční tanec šavlí v saúdskoarabském Rijádu.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

Trump chce v projevu o islámu vyzvat arabské vůdce, aby se postavili extremismu. Spojené státy už se Saúdy podepsaly smlouvy v hodnotě přes 9 bilionů korun.

Článek

Americký prezident Donald Trump se v neděli zúčastní summitu s představiteli padesáti muslimských zemí. Chce před nimi zdůraznit potřebu boje proti radikálnímu islámu.

Spekuluje se o tom, zda se v očekávaném vystoupení vyhne ostrým výrokům proti muslimům obecně, jak tomu bylo i během kampaně před loňskými prezidentskými volbami. Podle všeho se ale této ostře protimuslimské rétoriky hodlá zdržet. Arabské lídry chce vyzvat, aby „vyhnali teroristy ze svých svatyní" a aby rozlišovali mezi dobrem a zlem.

V minulosti chtěl Trump dočasně zakázat vstup občanům některých muslimských zemí na území Spojených států. Nyní to ale vypadá, že se rozhodne pro mírnější slova.

„Nejsme zde, abychom vyučovali - abychom říkali druhým lidem, jak žít, co dělat nebo kým být. Jsme tady, abychom nabídli partnerství při budování lepší budoucnosti pro nás všechny," citovala agentura AP z pracovní verze Trumpova projevu.

První zahraniční cesta

Trump v sobotu v Rijádu zahájil své první zahraniční turné v prezidentském úřadu. Čekalo ho tradiční uvítání. Mimo jiné si se saúdskoarabskými představiteli zatančil tradiční šavlový tanec. 

Spojené státy a Saúdská Arábie ale také podepsaly dohody ve zbrojní a hospodářské oblasti za bezmála čtyři sta miliard dolarů (přes devět bilionů korun). Saúdové například koupí 150 vojenských vrtulníků Blackhawk v hodnotě 6 miliard dolarů.

Podle amerických médií jde o největší zbrojní kontrakt v historii USA. Dohody mají podle ministra zahraničí Rexe Tillersona pomoci „vyvážit" vliv Íránu, který je v oblasti hlavním rivalem Saúdské Arábie.

Z Rijádu Trump zamíří do Izraele a na palestinská území a také do Vatikánu. Po setkání s představiteli islámu, judaismu a křesťanství ho čeká také jednání s představiteli Evropské unie a summit Severoatlantické aliance.

Reklama

Doporučované