Hlavní obsah

Trump se zbavil již třetího ministra obrany, spory trvaly měsíce

Foto: Profimedia.cz

Končící ministr obrany Mark T. Esper.

Reklama

Prezident Spojených států Donald Trump necelý týden po prezidentských volbách oznámil výměnu na postu amerického ministra obrany. Marka Espera ve funkci střídá dosavadní šéf Národního protiteroristického střediska Chris Miller.

Článek

Prezident své rozhodnutí oznámil na sociální síti Twitter. „S radostí oznamuji, že Christopher C. Miller (…) bude s okamžitou platností úřadujícím ministrem obrany. Chris odvede skvělou práci! Mark Esper byl propuštěn. Chtěl bych mu poděkovat za jeho službu,“ napsal Donald Trump ve dvou příspěvcích. Miller, kterého Trump označil za „vysoce respektovaného“ ředitele Národního protiteroristického střediska, bude čtvrtým ministrem obrany v Trumpově vládě. Prezident uvedl, že nominaci už schválil Senát.

Konec dosavadního ministra obrany se podle deníku The New York Times očekával už řadu měsíců. V červnu totiž Esper oznámil, že nepodporuje nasazení vojáků aktivní služby k potlačení rozsáhlých protestů po celých Spojených státech vyvolaných smrtí George Floyda. Ministr tehdy také uvedl, že vojenské síly by měly být použity v roli donucovacích orgánů pouze jako poslední možnost, píše CNN.

Podle zdrojů zpravodajské stanice se tehdy Esper snažil distancovat od Trumpových hrozeb povolat armádu za účelem prosazení pořádku v ulicích amerických měst. Stanice také uvádí, že od té chvíle se vztah mezi nimi zhoršoval, přičemž Trump i poradce pro národní bezpečnost Robert O'Brien považovali Espera za ne zcela oddaného prezidentově vizi ohledně armády.

Další vládní zdroj pak CNN řekl, že Trump neměl vůči Esperovi žádnou úctu a ponechal ministrovi obrany pouze malý vliv. Trump zašel během srpnové tiskové konference dokonce tak daleko, že použil posměšnou přezdívku „Yesper“, kterou měli používat představitelé ministerstva obrany a armády, podle nichž ministr dostatečně prezidentovi neoponoval.

Trump také v září veřejně kritizoval vedení Pentagonu a obvinil ho ze snahy vést války s cílem zvýšit zisky dodavatelů zbraní. Mark Esper pak podle zdrojů CNN naštvaný volal vedoucímu štábu Bílého domu Marku Meadowsovi. Meadows se následně objevil v televizi a pokusil se Trumpovy výroky vzít zpět, když uvedl, že jeho útok na lídry Pentagonu nebyl namířen na nikoho konkrétního.

Esper a Trump se také lišili v otázce, zda přejmenovat vojenské základny, které nesou jména generálů Konfederace. Exministr podporoval úvahy o přejmenování, prezident ale tyto myšlenky odmítal. Stejně tak Pentagon pod Esperovým vedením v červenci tohoto roku oznámil, že v podstatě zakáže vystavování vlajky Konfederace na svých vojenských základnách a vozidlech po celém světě, píší The New York Times. Sám Trump přitom podle deníku v tu dobu její používání bránil jako „uchovávání dědictví“.

Mark Esper byl v čele Pentagonu od loňského července. Vystřídal úřadujícího ministra Patricka Shanahana, který v prosinci 2018 rezignoval po Trumpově rozhodnutí stáhnout se z bojů v Sýrii a opustit kurdské spojence, a stal se třetím šéfem ministerstva obrany od Trumpova nástupu do Bílého domu. Senát tehdy pro Espera hlasoval v poměru 90 ku 8.

Novinářka Maggie Habermanová, která sleduje Trumpovu administrativu pro deník The New York Times, na Twitteru Esperovo propuštění komentovala jako začátek „vyhazování“ vládních činitelů. „(Šéf Federálního úřadu pro vyšetřování Christopher) Wray a Esper byli podle několika pracovníků Bílého domu na začátku seznamu těch, co dostanou padáka,“ napsala novinářka.

Reklama

Související témata:

Doporučované