Hlavní obsah

Uznat prohru, či neuznat? Trump chystá další žaloby, část rodiny je proti

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Svět už oslavuje jméno příštího amerického prezidenta, ten stávající ale prohru zatím ještě nepřijal. Donald Trump plánuje podniknout další kroky směrem k soudům v klíčových státech. Chce jimi napadnout volební výsledky.

Článek

„Máme pádné důkazy pro to, že volby byly nejméně ve třech, čtyřech státech – a pravděpodobně v deseti – ukradené,“ řekl americké televizi Fox News prezidentův osobní právník Rudy Giuliani s tím, že by nebylo správné prohru přijmout.

Trumpův tým teď chce logicky podat další žaloby v těch klíčových státech, jež o vítězství jeho demokratického vyzyvatele Joea Bidena rozhodly. Podle BBC takové kroky plánuje v Pensylvánii, Michiganu, Wisconsinu, Nevadě, Georgii a Arizoně. Tedy amerických státech, které na sebe v minulém týdnu strhly veškerou pozornost velmi těsným bojem o Bílý dům.

Další žaloby míří do klíčových států

Podle Giulianiho se například v Pensylvánii budou nové žaloby týkat nedostatečného počtu pozorovatelů voleb. V některých oblastech napříč státem platila v tomto ohledu koronavirová opatření, stejně jako kapacitní limity, aby se předešlo případnému zastrašování.

Nejprve byla mezi sčitateli nařízená šestimetrová mezera, tu soudy následně zkrátily na necelé dva metry. Trumpova kampaň pak podala federální žalobu, lidé podle ní zkrácenou vzdálenost nedodržovali. Další problém vidí Trump v tom, že se Pensylvánie rozhodla do výsledků započítat i volební lístky, které sice mají razítko z volebního úterý, fyzicky ale dorazily až o pár dní později. Pensylvánští zástupci z řad organizátorů voleb odmítají pochybení.

Nedostatkem pozorovatelů odůvodnil Trump podání žaloby minulý týden i v Michiganu. Žádal tam o zastavení sčítání hlasů, což soud neuznal pro nedostatečné důkazy. A podobně už Trump učinil i v dalších státech.

Americký prezident už ve středu, den po volbách, tvrdil, že podle něj zmanipulované volby požene až k Nejvyššímu soudu. Nejprve však musí projít státními soudy. To, že by se do věci potenciálně vložil i Nejvyšší soud, by mohlo nahrát Trumpovi. Zhruba týden před vyvrcholením voleb republikány vedená horní komora amerického Kongresu schválila do funkce nejvyšší soudkyně Amy Coney Barrettovou. Tu Trump nominoval a její příchod stvrdil konzervativní většinu v této instituci.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump strávil v posledním týdnu hodně času na golfu – byl na něm i v momentě, kdy média v sobotu vyhlásila Joea Bidena za vítěze voleb.

Vliv Trumpa na republikány neustane

Do inaugurace Joea Bidena zbývá něco málo přes 70 dní. Co bude s Donaldem Trumpem, uzná-li porážku, dál? Možností je několik. Podle deníku USA Today visí ve vzduchu příležitost vrátit se na televizní obrazovky, ač s výraznější politickou agendou než dřív, i k rodinnému byznysu. A vyloučena není ani Trumpova kandidatura v roce 2024.

Podle Ricka Gatese, Trumpova poradce z voleb před čtyřmi lety, se také nynější šéf Bílého domu pokusí upevnit svůj vliv na Republikánskou stranu. „Bude v ní i nadále hrát významnou roli. Tu má jistou přinejmenším v příštích pár letech,“ řekl Gates USA Today.

Mezi republikány teď ostatně panuje neshoda, zda gratulovat demokratovi Bidenovi k vítězství, či nikoliv. Zatímco část Republikánské strany stojí za prezidentem Trumpem a podporuje ho v napadení výsledků, ozývají se i hlasy, které přijaly výhru demokratického tábora. Mezi takové patří i bývalý šéf Bílého domu George Bush mladší.

„Upřímně jsem pogratuloval panu Bidenovi a vyjádřil dík za jeho vlastenecký projev, který včera přednesl,“ uvedl podle amerického listu The New York Times Bush mladší v neděli poté, co s Bidenem dotelefonoval. „Volal jsem také Kamale Harrisové s gratulací k jejímu historickému zvolení viceprezidentkou. I když jsou mezi námi politické rozdíly, vím, že je Joe Biden dobrý člověk, který dostal příležitost vést a sjednotit naši zemi,“ dodal Bush.

Ačkoliv bývalá hlava Spojených států uvedla, že má Trump „právo požádat o přepočítání hlasů a pokračovat v právních řízeních“, jeho vyjádření dalo podle NYT najevo, že v tom mnoho smyslu nevidí. Postoj Bushe mladšího by pak mohl popostrčit další republikány k vyvinutí tlaku na nynějšího prezidenta, aby prohru uznal.

Jared a Melania pro uznání porážky, synové proti

Rozpolcená nicméně není v souvislosti s výsledkem prezidentských voleb jen Republikánská strana. Tenze vznikají podle amerických médií i uvnitř Trumpova rodinného kruhu. Jeho zeť Jared Kushner i manželka Melania si stojí za tím, že by měl pogratulovat Bidenovi k vítězství – naopak synové Donald mladší a Eric Trumpa tlačí, aby v právním boji pokračoval.

Foto: Profimedia.cz

Část Trumpovy rodiny při ohňostrojích na závěr srpnového republikánského sjezdu.

Kushner, manžel prezidentovy dcery Ivanky a jeden z jeho hlavních poradců, Trumpa podle dvou zdrojů americké CNN konfrontoval s tím, že by se měl vzdát. První dáma pak prezidentovi podle jiného zdroje v soukromí řekla, že nadešel čas prohru přijmout.

Donald mladší a Eric Trumpovi oproti tomu kromě svého otce tlačí i na republikány a podporovatele Trumpovy kampaně, aby veřejně výsledky voleb odmítli. Mezi prezidentovými skalními příznivci jsou například bývalý předseda dolní komory Kongresu – Sněmovny reprezentantů – Newt Gingrich i exšéf Národní zpravodajské služby Richard Grenell. Ti mimo jiné šířili zprávy o tom, že v Michiganu hlasovali mezi jinými i „mrtví lidé“.

Reklama

Doporučované