Hlavní obsah

Trump vyzval Sněmovnu reprezentantů k přijetí migračního zákona navzdory těsné většině v Senátu

V Senátu mají republikáni těsnou většinu.

Reklama

Americký prezident vyzval Sněmovnu, aby přijala návrh migračního zákona, který by měl trvale vyřešit otázku rozdělování rodin migrantů bez dokumentů. Trump tak učinil i přesto, že republikáni mají v Senátu jen těsnou většinu.

Článek

Americký prezident Donald Trump ve středu vyzval Sněmovnu reprezentantů, v níž mají republikáni převahu, aby přijala návrh zákona, který by problém rozdělování rodin migrantů bez dokumentů trvale vyřešil. Učinil tak podle agentury Reuters navzdory tomu, že zákon má malou naději na přijetí v Senátu, kde je republikánská většina velmi těsná.

Trump na Twitteru napsal, že přijetí „tvrdého, ale spravedlivého“ zákona vyšle signál, že Američané chtějí pevné hranice a bezpečnost. Opoziční demokraty pak obvinil z toho, že jsou zastánci otevřených hranic a z toho vyplývajícího nárůstu kriminality.

Nový zákon má být výsledkem kompromisního republikánského návrhu, který má mimo jiné ukončit spornou praxi rozdělování rodin zadržených přistěhovalců bez dokumentů. Tu už dočasně zastavil dekret, který Trump v těchto dnech podepsal pod tlakem rozhořčeného veřejného mínění.

Návrh počítá se zrušením omezení pro vazební zadržování nezletilých s rodiči. Docílit se má toho, aby rodiče s dětmi byli zadržováni výhradně ve střediscích ministerstva vnitřní bezpečnosti.

Minulý týden kongresmani zamítli návrh konzervativního křídla republikánů, který omezoval i legální přistěhovalectví. Kompromisní návrh, stejně jako ten konzervativní vyčleňuje peníze na Trumpem požadovanou stavbu zdi na hranicích s Mexikem a na posílení bezpečnosti, konkrétně 25 miliard dolarů (556 miliard korun). Řeší také cestu k získání občanství pro takzvané snílky, což jsou přistěhovalci, kteří do USA přišli bez dokladů jako děti a kterým nyní hrozí deportace.

Návrh požaduje, aby zaměstnavatelé elektronicky ověřovali přistěhovalecký status svých zaměstnanců, zároveň ale usnadňuje firmám v řadě odvětví, především ve stavebnictví, zemědělství či službách najímat cizince.

Reklama

Související témata:

Doporučované