Hlavní obsah

Trump zastavil na rok pracovní povolení do USA, kritice navzdory

Foto: The White House

Donald Trump k pozastavení pracovních víz využil tzv. executive order.

Reklama

Prezident Trump prodloužil trvání zákazu vydávání zelených karet do konce letošního roku, slibuje si od toho více práce pro Američany. A to navzdory kritice velkých technologických firem, mezinárodních korporací i univerzit.

Článek

Trumpova administrativa v pondělním prohlášení oznámila, že dočasně pozastavuje vydávání pracovních víz do Spojených států. Prezident si od tohoto kroku slibuje více práce pro Američany, kteří nyní počítají ekonomické ztráty kvůli koronavirové krizi.

I expertní zaměstnanci

Zákaz na vydávání zelených karet bude prodloužen až do konce roku a mnoho dočasných víz se prozatím zmrazí. Postup Bílého domu ale vyvolává kontroverze, protože zákaz se vztahuje i na víza H-1B, která umožňují najímat expertní zahraniční pracovníky se specializovanými vědomostmi. Především takové zaměstnance vyhledávají technologické giganty, mezinárodní korporace, ale i americké univerzity.

„Jsme proti krátkozraké akci administrativy. Zabránění příchodu vysoce kvalifikovaných odborníků, kteří by přispěli k hospodářskému oživení Ameriky, ohrožuje globální konkurenceschopnost Spojených států,“ stojí v prohlášení společnosti Amazon. Podobně se vyjádřil i Sundar Pichai, výkonný ředitel společnosti Google, na svém twitterovém účtu.

„Přistěhovalectví nesmírně přispělo k hospodářskému úspěchu Ameriky, díky čemuž se stala globálním lídrem v technologii. Formovalo také dnešní podobu Googlu,“ píše Pichai.

Slovy nešetřil ani samotný Twitter. „Toto prohlášení podkopává největší americké ekonomické jmění: jeho rozmanitost,“ napsala na svůj účet Jessica Herrera-Flaniganová, viceprezidentka Twitteru pro veřejnou politiku.

Podobně kriticky se k prohlášení staví univerzitní komunita. Americké vysoké školy rovněž využívají víza H-1B k najímání zahraničních expertů do svých řad. Také zástupci vysokých škol argumentují ztrátou konkurenceschopnosti. „Tohle je velmi důležité,“ řekla pro magazín Nature Julia Phillipová, členka National Science Board. Podle dat National Science Foundation se až 30 procent lidí, kteří pracují v inženýrských a vědeckých pracích, narodilo mimo USA.

Výjimka pro zemědělce

Kromě víz H-1B, která jsou široce využívána technickými pracovníky a jejich rodinami, se zákaz nových víz vztahuje na kategorie H-2B pro sezonní pracovníky v nezemědělských sektorech, víza J-1 na kulturní výměny a víza L-1 pro manažery a další klíčové zaměstnance nadnárodních korporací. Výjimku dostali zahraniční pracovníci v zemědělství. Je to především proto, že velké zemědělské korporace jsou jediné, které mají v nynější vládě Donalda Trumpa slovo, řekl pro Reuters Doug Rand, spoluzakladatel organizace Boundless, která pomáhá s imigračními procesy v USA.

Zneužití pandemie

V platnost tento zákaz vejde ve středu 24. 6. a bude pokračovat až do konce roku, čímž by se mělo docílit počtu přes půl milionu nových pracovních míst americkým občanům, řekl reportérům Reuters jeden z vedoucích úředníků, který chtěl zůstat v anonymitě. Nicméně neřekl, jak se k těmto výpočtům Trumpova administrativa dostala.

Ozývají se také kritici, kteří říkají, že Trump zneužívá pandemie k nastolení svých politických cílů o snížení migrace. Antimigrační postoj je jedním z nejsilnějších témat nynějšího prezidenta Spojených států. „Vláda si myslí, že společnosti se nejdříve nepodívaly na americký pracovní trh, což většina z nich udělala jako první předtím, než se pustila do složitého schvalovacího procesu k najmutí zahraničních pracovníků,“ řekla pro Reuters Sarah Pierceová, politická analytička z Institutu migrační politiky sídlící ve Washingtonu.

Reklama

Doporučované