Hlavní obsah

Trumpista versus levičák: Stát se může cokoliv, Biden může vyhrát i ze sklepa

Foto: Profimedia.cz

Hlavním tématem letošních amerických prezidentských voleb se stal nakonec sám Donald Trump, shodují se hosté podcastu Stopáž.

Reklama

Článek

Na to, jak moc chtěl Donald Trump bořit stereotypy a dogmata, se z něj vyklubal celkem konvenční republikán, hodnotí čtyři roky nečekaného prezidenta publicisté Matěj Schneider a Michael Durčák v podcastu Stopáž.

Politická událost roku se blíží do finiše. Americké prezidentské volby, které končí už v úterý 3. listopadu, se dají brát jako referendum o pokračování nebo konci stávajícího prezidenta Donalda Trumpa. Jeho působení a volební šance v podcastu Stopáž hodnotí Matěj Schneider, redaktor A2larm a autor podcastu Redneck, a Michael Durčák, novinář, který v mnohém rezonuje právě s Trumpem.

Překvapivě se shodují, že showman Trump byl nakonec daleko víc konvenčním politikem oproti tomu, co prohlašoval během své prezidentské kampaně v roce 2016.

„U Trumpa je obří propast mezi jeho rétorikou a tím, jak reálně vládne. Když se člověk podívá, co jsou jeho největší politické zářezy v úřadu, je to klasicky republikánská deregulace, tedy balíček daňových škrtů nebo posílení konzervativních pozic u Nejvyššího soudu,“ připomíná Schneider.

„Zajímavé je, že šlo o protiválečného prezidenta. Jako první prezident od dob Jimmyho Cartera nedostal Spojené státy do žádného nového ozbrojeného konfliktu,“ dodává Durčák. „Co se mu ale povedlo – zhruba stejně jako Borisi Johnsonovi ve Spojeném království – je to, že zcela rozbořil představu, se kterou američtí demokraté desítky let operovali. Tedy to, že nejenže vám republikáni zničí vaše sociální výhody, vezmou vám vaše zdravotní pojištění, ale že zároveň vlastně povládnou jako šílení technokraté napojení na byznys. Z Trumpa se paradoxně stal working class hero nižší střední třídy, zatímco Wall Street a liberálové z velkých měst ho nenávidí.“

Vyzyvatelem Donalda Trumpa je Joe Biden. Zajímavý je rozdíl ve vnímání jednotlivých kandidátů jejich voliči. „Republikáni stojí za Donaldem Trumpem a moc se od něj neodklání, ačkoliv by se dalo polemizovat o tom, zda splnil všechny své sliby. Oproti tomu se v podstatě málokterý demokrat chystá volit Joea Bidena, protože je to Joe Biden. Chce volit Bidena, protože chce dostat z Bílého domu Trumpa. Pro Bidena zkrátka ani mezi demokraty nevládne nějaké extra nadšení a je to vidět i na celkem bídné atmosféře jeho předvolebních mítinků,“ všímá si Schneider.

Jenže i úsporná kampaň se v těsném souboji může nakonec ukázat jako výhoda. „Biden na to jde vlastně chytře. Nenechá se trápit Trumpem a ukazuje se naprosto minimálně. Stávající prezident se mu rád vysmívá, že zůstává zalezlý ve sklepě, ale on i z toho sklepa může vyhrát. Jediné, co Biden skutečně dělá, je to, že prostě není Trump,“ dodává publicista.

Ačkoliv federální průzkumy ukazují, že demokratický kandidát má masivní náskok, neznamená to, že by měl vyhráno. Ostatně i před čtyřmi lety to do poslední chvíle ukazovalo na vítězství Hillary Clintonové a americká liberálně orientovaná média Trumpa silně podceňovala jako jakousi anomálii.

„Výhra Donalda Trumpa není nemožná, je zhruba stejně pravděpodobná jako před čtyřmi lety. Na svou stranu ale potřebuje otočit čtyři státy, které se pro něj v průzkumech nevyvíjejí dobře, a to je Florida, Severní Karolína, Arizona a Pensylvánie,“ myslí si Durčák, který aktuálně studuje University of Nebraska. „Mimochodem, tady to je jasné – v mém okrsku mají republikáni nejvíce voličů. Snad kromě Oklahomy,“ směje se.

Jsou výroky Donalda Trumpa o nelegitimním volebním procesu oprávněné? Proč je případné vítězství Joea Bidena pro americká média ta horší varianta? A co je největší bizár roku 2020? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované