Hlavní obsah

Trumpova administrativa oznámila, že neuvalí na Rusko nové sankce

Trumpova administrativa oznámila, že neuvalí na Rusko nové sankce

 

Reklama

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa oznámila Kongresu, že nové sankce na Rusko neuvalí. Zákon o sankcích proti Rusku z loňského roku podle amerického ministerstva zahraničí už beztak způsobil značnou ztrátu ruskému zbrojnímu průmyslu.

Článek

„Dnes jsme oznámili Kongresu, že (loňský) zákon o sankcích proti Rusku už způsobil ztrátu ruskému zbrojnímu průmyslu,” uvedla v prohlášení mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová. „Odhadujeme, že od přijetí zákona upustily zahraniční vlády od oznámených či plánovaných zakázek od ruského zbrojního průmyslu v hodnotě několika miliard dolarů. Jestliže je tedy zákon účinný, není třeba uvalit sankce na konkrétní subjekty a jedince - zákon už slouží jako odstrašující prostředek," dodala.

Ministerstvo financí Spojených států jen v pondělí zveřejnilo seznam desítek ruských oligarchů a 114 politiků s úzkými vazbami na prezidenta Vladimira Putina. Mezi politiky je jméno premiéra Dmitrije Medveděva, dále Putinových poradců a ministrů včetně ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Dále je na seznamu přes 90 oligarchů s majetkem dosahujícím u každého z nich až miliardy dolarů. Mezi nimi jsou miliardáři Roman Abramovič a Michail Prochorov.

Nejužší kruh kolem Putina je už zahrnut do sankcí z roku 2014, které byly uvaleny za anexi Krymu. Rozšířená verze zasahuje podle agentury Reuters hlouběji do ruské podnikatelské elity. Ministerstvo financí uvedlo, že měřítkem výběru byl majetek a blízké vztahy k ruskému režimu.

Kritici Trumpovi vyčítají, že jeho administrativa postupuje proti Rusku příliš mírně. Už zmiňovaný zákon o sankcích proti Rusku, který dříve schválily velkou většinou hlasů obě komory Kongresu, podepsal Trump loni v srpnu s výhradami. Sankční zákon jej fakticky zbavuje možnosti sankce upravit, pozastavit nebo zrušit bez souhlasu Kongresu.

Agentura AP připomíná, že stále probíhá vyšetřování údajného ruského ovlivňování prezidentských voleb ve Spojených státech v roce 2016.

Reklama

Doporučované