Hlavní obsah

Trump nabízí občanství pro 1,8 milionu imigrantů, na oplátku chce zeď na hranicích s Mexikem

Bílý dům představil návrh nové přistěhovalecké legislativyVideo: AP

 

Reklama

Bílý dům představil návrh nové přistěhovalecké legislativy. Trump chce zeď na hranicích s Mexikem. Výměnou nabízí občanství pro 700 000 takzvaných snílků a dalších 1,1 milionu nelegálních imigrantů, kteří do USA přišli jako děti.

Článek

Americký prezident Donald Trump se pokouší o kompromis v imigrační politice. Vyplývá to z návrhu nové přistěhovalecké legislativy.

Trump demokratům nabízí 1,8 milionu občanství pro mladé nelegální imigranty. Na oplátku ale chce, aby schválili financování zdi na hranici s Mexikem, která má stát 25 miliard dolarů.

Demokraty chce Trump přesvědčit počtem nabízených občanství, který daleko převyšuje hranici 700 000 pro takzvané snílky - imigranty, kteří do Spojených států přišli ilegálně jako malé děti.

Tyto imigranty chránil program DACA Baracka Obamy a Trump ho chtěl proti vůli demokratů zrušit. Nyní Trump slibuje občanství snílkům a dalšímu milionu lidí, které program DACA sice nechrání, ale splňují jeho podmínky.

Občanství by mohli lidé dostat za 10 až 12 let, pokud budou mít práci a nespáchají žádný zločin. Oficiálně by měl být návrh podán v pondělí. Jeho obsah Bílý dům zveřejnil ve čtvrtek.

Konec vízové loterie i rychlejší vyhošťování

Výměnou za poskytnutí možnosti imigrantům získat americké občanství chce Trump zelenou ke stavbě zdi na americko-mexických hranicích. Na její výstavbu chce prezident po Kongresu 25 miliard dolarů (téměř 512 miliard korun).

Plán počítá i s omezením takzvané řetězové migrace, jež spočívá v legálním stěhování rodinných příslušníků za cizinci, kteří mají povolení k trvalému pobytu v USA nebo získali americké občanství. Nově by za nimi směli přijet jen manželé či manželky a nezletilé děti.

Trump žádá i rychlejší vyhošťování nelegálních přistěhovalců z jiných zemí než z Mexika a Kanady. Zároveň navrhuje zrušení vízové loterie. Zveřejněné body z programu vyvolaly zatím u demokratů i republikánů smíšené reakce.

Trump chce návrh projednat do 8. února, dokdy platí prozatímní financování vlády. Vládní rozpočet byl tento týden schválen jen díky části opozičních demokratů. Ti svůj souhlas podmínili republikánským příslibem zákona, který chrání přistěhovalce.

Reklama

Doporučované