Hlavní obsah

Trumpův úřad zrušil povolení k pobytu téměř půl milionu Salvadorců. Deportace hrozí i dětem

Přistěhovalci ze Salvadoru musí do září 2019 opustit USAVideo: AP

 

Reklama

Salvadorci mají nyní čas do září 2019 na opuštění země nebo nalezení způsobu, jak v ní zůstat legálně.

Článek

Trumpova administrativa se rozhodla zrušit povolení k pobytu a práci ve Spojených státech 200 tisícům lidí ze Salvadoru. Obyvatelé středoamerického státu získali dočasnou povolenku k pobytu a práci v USA již v roce 2001, kdy zemi zasáhlo ničivé zemětřesení. Salvadorci mají nyní čas do září 2019 na opuštění země nebo nalezení způsobu, jak v ní zůstat legálně, jinak budou čelit deportaci zpět do své domoviny.

Možné vyhoštění ze země se netýká jen 200 tisíc dospělých, ale i necelých 300 tisíc dětí. Salvadorci s ochranným statutem žijí zejména ve velkých městech, a to hlavně v New Yorku, Houstonu a Los Angeles.

V samotném Salvadoru v současnosti zuří válka gangů. Země se sice vzpamatovala z dlouhé občanské války, ale po sledu katastrofických událostí, hurikánu Mitch v roce 1998, zemětřesení v roce 2001 a extrémním suchu v létě téhož roku v Salvadoru znatelně vzrostla kriminalita. Země je považována za centrum zločinných gangů, kde v roce 2012 připadlo 66 vražd na sto tisíc obyvatel.

Dočasný ochranný statut Salvadorcům oficiálně vypršel v pondělí. Trump tímto způsobem již dříve zbavil ochrany i obyvatele Haiti a Nikaraguy. Americká vláda řešila před čtyřmi měsíci i zrušení programu DACA, který umožňoval mladým ilegálním imigrantům, obvykle dětem přistěhovalců, zůstat v USA. Američtí zákonodárci musí v Kongresu do března rozhodnout, jak s osudy 800 tisíc „snílků” naloží.

Reklama

Doporučované