Hlavní obsah

Trumpova domobrana začíná hlídat hranici s Mexikem

Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Posílení jižní hranice Spojených států má zabránit ilegálním aktivitám, které Trump přisuzuje Mexičanům. Jedná se podle něj o provizorium do doby, než bude dokončena výstavba hraniční zdi. Trumpovo rozhodnutí vyvolalo v Mexiku vlnu nevole.

Článek

Americký stát Texas vyšle na jihozápadní hranici Spojených států s Mexikem zhruba 500 příslušníků záložních domobranných jednotek z Národní gardy. Informovala o tom CNN. Reaguje tak na memorandum prezidenta Donalda Trumpa o posílení bezpečnosti hranice mezi těmito dvěma sousedícími zeměmi.

Cílem Trumpova memoranda je zamezit „drastickému nárůstu ilegálních aktivit na jižní hranici”. Trump poukazoval na nárůst pašování drog a lidí mexickými gangy, jako je například Mara Salvatrucha, stejně jako na přísun nelegálních imigrantů.

Jednotky Národní gardy na jižní hranici, které budou s novými posilami čítat kolem 800 lidí, mají podle Trumpa území hlídat do té doby, než se prezidentovi USA podaří dokončit projekt stavby zdi na hranici s Mexikem. Celkově chce Trump na jižní hranici vyslat téměř 4000 gardistů. Stavba zdi byla mimochodem jedním z hlavních bodů Trumpovy prezidentské kampaně.

Podle vyjádření amerického ministerstva obrany budou gardisté vypomáhat příslušníkům pohraniční stráže. Americké zákony totiž přisuzují jednotkám Národní gardy pouze omezené pravomoce. Federální zákony jim neumožňují vymáhat dodržování zákony. To znamená, že ani nemohou samostatně bránit ilegálnímu překračování hranic.

Nebudeme vyjednávat ze strachu

Přesun jednotek Národní gardy vyvolal vlnu nevole napříč mexickým politickým spektrem. Senát Mexika schválil v reakci na Trumpovo rozhodnutí rezoluci, která okamžitě přerušuje spolupráci s USA v otázkách ilegální migrace a pašování drog.

Trumpovo rozhodnutí však nebude mít podle Mexičanů žijících na hranici valný dopad na současnou situaci. Mexická vláda totiž oznámila, že gardisté nebudou ani ozbrojení.

Přesun vojáků Národní gardy kritizoval také mexický prezident Enrique Peña Nieto. „Pokud dosáhnout dohody s Mexikem, jsme vždy ochotní, jak jsme již dříve prokázali, zahájit dialog v upřímném, konstruktivním duchu a dobré víře,” vzkázal Nieto svému americkému protějšku.

„Nebojíme se vyjednávat, nebudeme však vyjednávat ze strachu,” parafrázoval Nieto citát Johna F. Kennedyho.

„Pokud jsou však vaše současná prohlášení výsledkem frustrace z neúspěchů na poli domácí politiky, zákonů a Kongresu, měl byste to řešit s ním, nikoliv s Mexičany,” vytknul Nieto Trumpovi negativní rétoriku posledních dní.

Reklama

Doporučované