Hlavní obsah

USA rozšířily ekonomické sankce na další ruské subjekty. „Zlé a nesmyslné,” zní z Moskvy

Video: Nikola Zwrtková, Reuters

 

Reklama

USA oznámily nové sankce pro sedm ruských oligarchů a sedmnáct vládních úředníků, důvodem je jejich podezřelá aktivita včetně zasahování do amerických prezidentských voleb a další agrese.

Článek

Spojené státy v pátek v rámci odvety za údajné vměšování Moskvy do předloňských amerických voleb rozšířily svůj protiruský sankční seznam o 24 Rusů a 14 subjektů.

Jsou mezi nimi například oligarchové Viktor Vekselberg, Andrej Kostin, Sulejman Kerimov, Oleg Děripaska, šéf ruského dodavatele plynu Gazprom Alexej Miller či vysocí činitelé jako expremiér a bývalý šéf rozvědky Michail Fradkov.

Americký ministr financí Steve Mnuchin rozšíření sankcí zdůvodnil zapojením ruské vlády „v celé řadě zhoubných aktivit” po celém světě včetně pokračující okupace ukrajinského Krymu a vyvolávání násilností na východě Ukrajiny, dodávání zbraní a materiálu režimu syrského prezidenta Bašára Asada, který bombarduje vlastní civilisty, pokusů rozvrátit západní demokracie a škodlivé kybernetické činnosti.

Zařazení na černou listinu znamená, že americké úřady dotčeným osobám a společnostem zmrazí veškerý majetek, který mají na území pod americkou správou. Americké společnosti navíc nesmí se sankcionovanými lidmi a subjekty nijak spolupracovat.

Sankce jsou „zlé a nesmyslné”, tvrdí Moskva

Ruský zákonodárce Konstantin Kosačov, předseda výboru pro mezinárodní záležitosti ruského parlamentu, řekl, že sankce jsou neopodstatněné a nepřátelské, podobně se vyjádřil i místopředseda Státní dumy Pjotr Tolstoj.

Tolstoj označil sankce za „zlý a nesmyslný krok, který nikam nepovede”. Podle něj přispěje akorát ke zhoršení již obtížných vzájemných vztahů. Nikolaj Patrušev vyjádřil názor, že to ale neznamená, že by Rusko přestalo udržovat kontakty s USA.

Šéf Ruského svazu průmyslníků a podnikatelů (RSPP) Alexandr Šochin přirovnal podle TASS americké sankce k „metodám teroristů”. Soudí, že postižení jsou sankcemi likvidováni podle stejného vzoru jako „rukojmí”, aby ostatní viděli, co je čeká, pokud se nebudou „správně chovat”.

Reklama

Související témata:

Doporučované