Hlavní obsah

Trumpovi obžaloba kvůli možnému ruskému zásahu do voleb bezprostředně nehrozí, zatím je veden jako předmět vyšetřování

Foto: Wikimedia.org

Kvůli nedostatku důkazů nemohou vznést američtí vyšetřovatelé proti Donaldu Trumpovi žádná obvinění.

Reklama

Americký prezident Donald Trump je v kauze možného ruského zásahu do prezidentských voleb veden jako takzvaný předmět vyšetřování. Do případu tak byl podle zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera s největší pravděpodobností zapojen, ale pro jeho obvinění není dostatek důkazů.

Článek

Donald Trump je nadále vyšetřován v kauze možného ruského zásahu do chodu amerických prezidentských voleb z roku 2016. Americký prezident je veden jako takzvaný předmět vyšetřování, není tedy hlavním cílem celého šetření a nehrozí mu bezprostřední nebezpečí. Trumpův právnický tým o tom minulý měsíc informoval speciální vyšetřovatel Robert Mueller. Až nyní ale informaci potvrdili lidé obeznámeni s předmětem jednání, informoval server The Washington Post.

Jako předmět vyšetřování američtí vyšetřovatelé označují osobu, která byla do případu zapojena, avšak z důvodu nedostatku důkazů vůči ní nemohou být vznesena obvinění. Balancuje tak na hraně mezi svědkem a obžalovaným.

Robert Mueller zároveň Trumpovy právníky informoval o připravované zprávě, která osvětlí jeho roli v celém případu. Zvláštní vyšetřovatel taktéž zopakoval žádost o rozhovor s americkým prezidentem. Trump už dříve řekl, že je před Muellerem připraven vypovídat.

Rozhovor zvláštního vyšetřovatele s Donaldem Trumpem má být posledním krokem před dokončením zmíněné zprávy. Mueller chce v rozhovoru zjistit, zda se Trump úmyslně pokusil narušit nebo dokonce ukončit vyšetřování možného ruského zásahu v prezidentských volbách.

Muellerovo označení Donalda Trumpa za předmět vyšetřování vzbudilo v prezidentově blízkém okolí rozruch. Část jeho poradců vnímá vyšetřovatelova slova jako ujištění, že prezidentovi potíže se zákonem nehrozí. Jiní ale upozorňují, že hranice mezi současnou Trumpovou pozicí a hlavním cílem vyšetřovatelů je velmi úzká. Zejména rozhovor Donalda Trumpa se zvláštním vyšetřovatelem označují za snahu Roberta Muellera vylákat informace, které by Trumpa mohly dostat do přímého ohrožení.

Vyšetřování Roberta Muellera začalo jako případ možného ruského zásahu do chodu amerických prezidentských voleb z roku 2016, postupně se ale přeneslo i k dalším tématům. Jedním z nich je právě otázka, zda se Trump snažil vyšetřování zabránit.

První Muellerova zpráva se má podle listu The Washington Post zabývat právě možnými Trumpovými obstrukcemi. Druhá, kterou má zvláštní vyšetřovatel vydat později, se má týkat Muellerových zjištění přímo v oblasti možného ruského zásahu do voleb.

Zdroje blízké Donaldu Trumpovi listu řekly, že prezident v soukromí vyjádřil spokojenost se svou současnou pozicí ve vyšetřování a označení za předmět vyšetřování vnímá jako úlevu. V Trumpovi kvůli tomu údajně i sílí ochota se s Muellerem sejít k rozhovoru. Americký prezident podle svého blízkého okolí o své nevině nepochybuje.

Stejně jako část Trumpova tábora i listem oslovení experti na americké právo upozorňují, že prezidentovi stále hrozí nebezpečí. „Pokud bych byl v prezidentově kůži, rozhodně bych si nemyslel, že mám vše z krku. Prezident byl jistě upozorněn, jak tomu má být, že vše, co by zvláštnímu vyšetřovateli řekl, by mohlo mít právní následky,” řekl pro The Washington Post profesor Princetonské univerzity Keith Whittington.

Reklama

Doporučované