Hlavní obsah

Republikáni se zastali Muellera a varovali Trumpa před jeho vyhozením

Republikáni varovali Trumpa, aby nepropouštěl zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Republikánští senátoři varovali Donalda Trumpa, aby nezasahoval do práce zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který pátrá po stopách ruského vměšování do amerických prezidentských voleb.

Článek

Několik vlivných republikánů varovalo amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby nezasahoval do vyšetřování Roberta Muellera ohledně ruského vměšování do prezidentských voleb. Trump Muellera o víkendu ostře kritizoval na Twitteru a vzbudil tak spekulace, že se ho chystá propustit.

„Zvláštní vyšetřovatel Mueller své zemi slouží se ctí a bezúhonně. Je důležité, aby mohl důkladně prošetřit ruské ovlivňování voleb v roce 2016, a to bez omezení,“ napsal na Twitteru vlivný republikánský senátor John McCain.

Další republikán, Lindsey Graham, v podobném duchu uvedl, že Muellerovo vyšetřování by mělo bez zásahů pokračovat a že mnoho republikánů je téhož názoru. „Pokud se o to pokusí, bude to konec jeho prezidentství, protože Američané jsou národem, kde vládne právní řád,“ varoval Graham.

Republikánský senátor Jeff Flake, který Trumpa soustavně ostře kritizuje, televizní stanici CNN řekl, že poslední prezidentovy komentáře zní, jako by si připravoval půdu pro Muellerovo propuštění. „Nejde mi do hlavy, proč Bílý dům vyvíjí takový tlak - jediné, co mi dává smysl, je, že se velmi bojí toho, co by mohlo vyjít najevo,“ řekl.

Mluvčí republikánského předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana řekla, že Muellerovi a jeho týmu by se nemělo bránit ve výkonu jejich práce. Vůdce demokratů v Senátu Charles Schumer Trumpa obvinil z pokusu vyšetřování „vykolejit“.

„Trump nemá v úmyslu propouštět Muellera," tvrdí prezidentův právník

Trump ve víkendových tweetech zopakoval, že mezi jeho týmem a Ruskem nedošlo během prezidentské kampaně k „žádné tajné dohodě“ a Muellerovo vyšetřování označil za „hon na čarodějnice“.

Muellerův tým je podle Trumpa politicky zaujatý. „Proč je v Muellerově týmu 13 kovaných demokratů, z nichž někteří jsou stoupenci prolhané Hillary, a proč tam nejsou žádní republikáni?“ zeptal se Trump v jednom z tweetů. Zpravodajský server BBC připomíná, že sám Mueller je republikán.

Bílý dům na spekulace o Muellerově propuštění odpověděl prohlášením, že Trump nic takového nechystá. „V reakci na spekulace médií... Bílý dům znovu potvrzuje, že prezident nemá v úmyslu zvláštního vyšetřovatele (Muellera) propustit ani tuto možnost s nikým neprobírá,“ uvedl v neděli Trumpův právník Ty Cobb.

Reklama

Doporučované