Hlavní obsah

Trumpovi právníci označili ústavní žalobu za politické divadlo

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Právníci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v pondělí Senátu předložili dokument, v němž dění okolo ústavní žaloby označují za „politické divadlo“. Projednávání žaloby v Senátu započne v úterý.

Článek

Trumpova druhá ústavní žaloba začíná s pocitem naléhavosti – demokraté chtějí Trumpa přivést k odpovědnosti za násilné obléhání Kapitolu, republikáni naopak proces chtějí co nejrychleji ukončit, píše agentura AP.

Exprezidenta v lednu Sněmovna reprezentantů obvinila z vyprovokování násilí proti vládě Spojených států poté, co Trump dva měsíce podkopával důvěru ve výsledky podzimních prezidentských voleb. Jeho příznivci 6. ledna po bojovně laděném projevu končící hlavy státu napadli sídlo Kongresu, kde v tu chvíli začínalo oficiální sčítání hlasů prezidentských volitelů.

V dokumentu, který si je možné přečíst na webu The New York Times (NYT), právníci uvádějí, že Trump zpochybňováním výsledků voleb pouze využíval práv prvního dodatku Ústavy. Své příznivce, kteří se srocovali před Kapitolem, výslovně vyzval k pokojnému protestu, a proto nemůže za činy výtržníků nést odpovědnost.

Text je podle agentury AP napsaný ostrým jazykem a demokraty obviňuje, že používají „zjevně absurdní“ argumenty a snaží se „umlčet politického oponenta“. Podle AP to jasně ukazuje, že Trumpovi právníci jsou připraveni zpochybnit roli prezidenta Trumpa v „útoku na Kapitol“, ale i samotnou ústavnost procesu.

Členy sněmovny, kteří budou v Senátu prosazovat jeho odsouzení, právníci obviňují z „intelektuální nečestnosti“ a překrucování faktů při prezentaci událostí 6. ledna. Dění kolem žaloby nové prohlášení označuje za politické divadlo a sobecký pokus lídrů vládní Demokratické strany „využít pocity zděšení a zmatení“.

„Prezident Trump nenaváděl nikoho, aby páchal nezákonnou činnost, a tvrzení, že by mohl nést zodpovědnost, pakliže by jej malá skupina zločinců špatně pochopila… je jednoduše absurdní,“ uvádí Trumpovi obhájci. Někteří účastníci nepokojů ze 6. ledna přitom uváděli, že ke Kapitolu přišli na Trumpovo „pozvání“.

Členové Sněmovny reprezentantů, kteří se o podání ústavní žaloby starají, v pondělí zveřejnili vlastní dokument, podle něhož Trump „zradil americký lid a proti tomu neexistuje žádná platná obrana“. „Jeho podněcování k povstání proti vládě Spojených států, které narušilo klidné předání moci, je nejtěžším ústavním zločinem, jaký kdy prezident spáchal,“ uvedli demokraté.

Podle průzkumu veřejného mínění agentury Ipsos a stanice ABC News si až 56 procent Američanů přeje, aby Senát v nadcházejícím jednání o ústavní žalobě Trumpa usvědčil. Jiný průzkum, který koncem ledna provedla soukromá Monmouthská univerzita, zjistil, že 57 procent Američanů si přeje, aby Trump v budoucnu nemohl sloužit ve federálních úřadech; jeho usvědčení v procesu impeachmentu si přálo v této anketě 52 procent dotázaných.

Pochybnosti o dokumentu Trumpových právníků se objevují i na sociálních sítích. Americký právník a profesor Brian Kalt na Twitteru napsal, že Trumpovi právníci v dokumentu citovali jeho článek z roku 2011, který možnost ústavní žaloby až po termínu voleb podporoval. Byly v něm ale uvedeny důkazy pro obě strany argumentu. Trumpův legální tým ale podle Kaltova vyjádření data z jeho textu poměrně dost zkreslil.

Projednávání žaloby v Senátu začne v úterý. Před prezentací argumentů dvou stran podle všeho budou senátoři debatovat a hlasovat o tom, zda naplánovaný proces je, či není protiústavní. Už na konci ledna většina senátorů dala najevo, že v tomto směru s Trumpovými právníky nesouhlasí.

Vystoupení zástupců sněmovny a obhajoby podle všeho začnou ve středu, přičemž obě strany budou mít k dispozici až 16 hodin čistého času. Jednání jsou naplánovaná i na čtvrtek, pátek a neděli. Zda se proces protáhne do příštího týdne, není jasné.

Proces ústavní žaloby znatelně ovlivní opatření, která jsou v platnosti kvůli pandemii koronaviru, uvádí AP. Senátoři se budou muset přizpůsobit pravidlům sociálního distancování – nebudou tak sedět u tradičních stolů, ale budou rozmístěni po celé budově, jednotlivá vystoupení pak budou sledovat skrze televizní obrazovky.

Reklama

Doporučované