Hlavní obsah

Svět v roce 2017: Trumpovi se daří měnit USA, i když jeho vládu provázejí velké skandály

Reportér Martin Jonáš hodnotí zahraniční události roku 2017.

 

Reklama

První rok Donalda Trumpa u moci, hrozby z KLDR, ale i důležité parlamentní volby v několika evropských velmocích. Rok 2017 byl plný zásadních událostí v zahraniční politice.

Článek

Svět byl fascinovaný prvním rokem vlády Donalda Trumpa, který nastoupil do funkce amerického prezidenta 20. ledna. Nejen Spojené státy byly znepokojené vývojem v Severní Koreji, jejíž jaderný arzenál představuje světovou hrozbu. Právě to bylo i jedním z témat velkého asijského turné Donalda Trumpa, které podnikl na podzim. Setkal se mimo jiné i s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Mnohem větší pozornost světových médií ale budily Trumpovy přešlapy politické, včetně jeho kontroverzních tweetových poselství.

Zásadní události se děly ale i v Evropě, kde se konaly v roce 2017 hned tři důležité parlamentní volby: V Nizozemsku, v Německu a v Rakousku. Přímo na místě klíčových evropských voleb byl reportér Martin Jonáš. Přinesly podle něj tyto volby nějaká zásadní překvapení? A jak hodnotí rok 2017 ve světové politice? Podívejte se na rozhovor ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované