Hlavní obsah

Trumpův příkaz omezit vstup do USA působí zmatek, rozdělil i rodiny

Donald Trump podepsal nový příkaz, který omezí migraci.

 

Reklama

Nařízení o přísnější prověrce lidí přicházejících do USA způsobilo už řadu komplikací.

Článek

Donald Trump podepsal exekutivní příkaz, který zavedl přísnější prověřování lidí přicházejících do USA, v pátek. Chce zabránit islámským teroristům ve vstupu do země.

Týká se Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu. Írán zareagoval okamžitě a rozhodl o zákazu vstupu Američanů do své země, britská premiérka Theresa Mayová pověřila své ministry, aby jednali o ochraně Britů v USA. 

„Zavádím nová prověřovací opatření, abych udržel radikální islámské teroristy mimo Spojené státy. Nechceme je tady," oznámil svůj krok Trump. „Chceme přijímat pouze ty, kteří budou naši zemi podporovat," dodal. Přezkoumání přijímacích mechanismů má podle prezidenta zajistit, aby se do Spojených států nedostali jejich nepřátelé.

Nařízení se týká Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu. Příkaz pozastavuje na 120 dnů program Spojených států pro přijímání uprchlíků. Až do odvolání zakazuje vstup migrantům ze Sýrie do USA. Dále na 90 dnů zakazuje vstup na území Spojených států všem lidem ze zemí, s nimiž jsou spojeny obavy z terorismu.

Příkaz okamžitě způsobil chaos na mnoha místech v zemi i ve státech, kterých se týká.

Zmatek na letištích

V tuto chvíli je podle agenturních zpráv na letištích drženo 100 až 200 migrantů a tisíce lidí proti prezidentovu rozhodnutí protestují napříč celými Spojenými státy. Příkaz způsobil i zmatení potenciálních cestovatelů s íránskými, iráckými, libyjskými, somálskými, súdánskými, syrskými a jemenskými pasy. Podle sdružení Muslimští advokáti by se i lidé s danými pasy a s takzvanými zelenými kartami, umožňujícími žít a pracovat ve Spojených státech, měli raději poradit s imigračními právníky, než vycestují ze země nebo se do ní budou chtít vrátit.

Šest cestujících nesmělo do letadla

Jedním z prvních případů uplatnění příkazu v praxi byla sobotní Káhira. Do letadla společnosti EgyptAir, mířícího do New Yorku, byl zamezen vstup pěti iráckým cestujícím a jednomu Jemenci, i přesto, že měli platná víza. Na omezující opatření upozornila své pasažéry i katarská letecká společnost Qatar Airways. Cestující, kteří chtějí letět do USA a pocházejí ze států dotčených Trumpovým příkazem, potřebují povolení k trvalému pobytu ve Spojených státech (takzvanou zelenou kartu) nebo diplomatické vízum, které se týká cizích vlád, Spojených národů, některých mezinárodních organizací a Severoatlantické aliance.

Reakce Íránu

Íránská vláda v sobotu oznámila, že jako odvetu znemožní vstup do své země americkým občanům. „Írán uplatní princip reciprocity, dokud urážlivá americká omezení uvalená na íránské občany nebudou zrušena," citovala agentura Reuters sdělení íránského ministerstva zahraničí. Podle něj je Trumpův krok „otevřenou potupou muslimského světa a íránského národa zejména”.

Theresa Mayová pověřila své ministry vnitra a zahraničí okamžitým jednáním

Britská premiérka Theresa Mayová v neděli pověřila své ministry zahraničí a vnitra, aby začali jednat se svými americkými protějšky o dopadech výnosu prezidenta Donalda Trumpa. Ministři Boris Johnson a Amber Ruddová se mají u amerických federálních ministerstev zahraničí a vnitřní bezpečnosti zasadit o ochranu práv britských státních příslušníků, uvedla BBC.

Rozdělené rodiny

Nařízení se netýká jen lidí, již chtějí do USA nově přijít. Znemožňuje do země vstup i příbuzným a přátelům íránských Američanů, kterých je podle odhadů zhruba milion.

Předávání Oscarů

Nový příkaz může poznamenat i Asghara Farhádího, íránského režiséra nominovaného na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Ten kvůli novým pravidlům pravděpodobně nebude moci přiletět na předávací ceremoniál.

Reklama

Doporučované