Hlavní obsah

Trumpův účes potřebuje víc vody. Washington tak chce změnit zákon o sprchách

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

Americká vláda navrhla změnit právní definici sprchových hlavic, aby z nich voda mohla téct větším proudem. Stalo se tak poté, co si na současný stav stěžoval prezident Donald Trump.

Článek

Návrh na změnu sprchových hlavic přišel v reakci na Trumpovy stížnosti na nedostatečný proud vody ve sprše a v této souvislosti poznamenal, že jeho vlasy „musejí být perfektní“, píše BBC.

Sprchovými hlavicemi ve Spojených státech nesmí podle zákona z roku 1992 protéct více než 9,5 litru vody za minutu. Trumpova vláda ale navrhuje, aby se tento limit vztahoval pouze na jednotlivé trysky, nikoli na celou hlavici.

Spotřebitelské organizace a ochránci přírody označili návrh za nehospodárný a myslí si, že takové změny nejsou nutné. Novelu navrhlo ministerstvo energetiky ve středu.

„Takže sprchové hlavice - dáváte si sprchu a neteče z ní voda. Chcete si umýt ruce, neteče voda. Tak co uděláte? Stojíte tam déle nebo se déle sprchujete? Protože mé vlasy, nevím, jak vaše, ale (mé vlasy) musejí být perfektní. Perfektní,“ řekl Trump.

Podle Andrewa deLaskiho, ředitele sdružení Appliance Standards Awareness Project, které prosazuje energetickou hospodárnost, je návrh hloupý. „S čtyřmi nebo pěti tryskami by vám za minutu mohlo ze sprchové hlavice vytéct deset, 15 galonů (38 až 58 litrů) vody, což by vás asi úplně vyplavilo z koupelny,“ řekl agentuře AP.

Podle Davida Friedmana z Consumer Reports, což je americká nevládní organizace zaměřená na spotřebitele, sprchové hlavice v USA lidem šetří peníze a spotřebitelé je už teď hodnotí velmi kladně. Pokud návrh postoupí dál, lze očekávat, že rozpoutá právní spory, poznamenala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Doporučované