Hlavní obsah

Tržby výrobce bezpilotních letadel Primoco stouply na 30,9 milionu Kč

Foto: web Primoco UAV https://uav-stol.com

Jeden z dronů úspěšné společnosti Primoco UAV.

Reklama

Český výrobce bezpilotních letadel Primoco UAV loni dosáhl v tržbách 30,9 milionu korun po 1,5 milionu v roce 2019.

Článek

Ztráta firmy po zdanění meziročně loni klesla z 24 milionů na 9,4 milionu. Společnost, s jejímiž akciemi se obchoduje na trhu START pražské burzy, nyní zvažuje emisi 500 000 nových akcií nad rámec stávajících 4,34 milionu kusů. Peníze chce využít na přípravu výstavby nového výrobního závodu a vývoj nových technologií.

Primoco UAV vyrábí autonomní bezpilotní letadla a poskytuje související letecké služby. Do konce letošního roku chce firma zdvojnásobit výrobu. Zároveň jedná o smlouvách pro 16 nových zákazníků na dodávky dalších 67 bezpilotních letounů v hodnotě přes miliardu korun.

Loňské výsledky kladně ovlivnily především nové prodeje bezpilotních letounů a náhradních dílů. „Nejenže se nám podařilo výrazně navýšit tržby a v první polovině roku dokonce poprvé dosáhnout kladného výsledku EBITDA, ale především jsme uzavřeli smlouvy s odběrateli za 117,5 milionu korun,“ uvedl Ladislav Semetkovský, generální ředitel Primoco UAV. Konsolidovanou ztrátu EBITDA (před započtením úroků, daní, odpisů a amortizace) společnost snížila na pět milionů korun z 21 milionů korun v roce 2019.

Firma zahájila společně s norským poskytovatelem letištních kalibračních řešení Norwegian Special Mission testy kalibračního systému NAVAID, určeného pro bezpilotní letadla společnosti. Ty využívají technologii, která zajišťuje streamování všech měřených dat v reálném čase a plně automatický systém řízení letu.

Dron One 150 tak může nést stejné kalibrační a měřicí zařízení jako letadla s posádkou. Je to průlom v oblasti bezpilotních strojů, stávající kalibrační systémy totiž obvykle používají miniaturizovaný hardware, který nemusí být schopen plně zpracovat skutečná data.

Reklama

Související témata:

Doporučované