Hlavní obsah

Turecko poslalo za mříže novinářku kvůli jejímu vyšetřování ohledně Paradise Papers

Turecký soud poslal do vězení novinářku kvůli jejímu vyšetřování daňových úniků bývalého premiéra.Video: Renáta Matoušková

 

Reklama

Turecko poslalo do vězení novinářku kvůli jejímu vyšetřování v případu Paradise Papers. Informoval o tom ve středu britský deník The Guardian. Paradise Papers odhalují daňové podvody a úniky, v dokumentech se objevily i společnosti, které vlastnil bývalý turecký premiér a jeho syn. Novinářka stanula před soudem z důvodu hanobení a urážky. Ředitel Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů označil zatčení za pokus o umlčení svobody slova.

Článek

Turecká novinářka a členka Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ) Pelin Ünkerová byla shledána vinnou před tureckým soudem za „hanobení a urážku”. Soud ji poslal do vězení na 13 měsíců poté, co napsala o maltských společnostech, které vlastnil bývalý turecký premiér Binali Yildirim a jeho syn. Společnosti se totiž objevily v tzv. Dokumentech z ráje, které odhalují daňové úniky a podvody.

Hned po rozsudku řekla Ünkerová ICIJ, že se hodlá odvolat. Yildirimova rodina prý soudem poukázala na to, že článek o firmách na Maltě je pravdivý.

„Není to pro nás překvapení. Výsledek byl známý už od začátku. V mém článku není žádná protizákonná urážka nebo hanebnost,” řekla ICIJ Ünkerová po rozsudku. „Pravdou je, že Yildirimův syn vlastní na Maltě firmy. Binali Yildirim také přiznal, že tyto společnosti vlastní. V obžalobě je také přijata.”

Paradise Papers (takzvané Dokumenty z ráje) jsou databáze 13,4 milionu důvěrných finančních dokumentů. Zveřejněny byly 5. listopadu 2017, odhalily tak více než 120 000 osob a společností a jejich daňové úniky do daňových rájů. Odhalení napomohlo novému a rozšířenému vyšetřování ve Švýcarsku a Argentině a dopomohlo k několika reformám v Evropské Unii.

Ředitel ICIJ Gerard Ryle označil Ünkerové zatčení za poslední z tureckých výstupů v sérii odebírání nesvobody slova.

„Tato nespravedlivá vláda je jen pro umlčení spravedlivých a nekompromisních zpráv. Nic víc.” uvedl Ryle. „ICIJ chválí její odvážnou a pravdivou investigativní práci a odsuzuje tuto poslední urážku svobodné žurnalistiky pod autokratickou vládou tureckého prezidenta Recepa Tayyip Erdogana,” dodal Ryle.

Reklama

Související témata:

Doporučované