Hlavní obsah

Paradise Papers: Z daňových úniků jsou podezřelí Hamilton, Bono i společnost Apple

V dokumentech Paradise Papers se objevil i jezdec Lewis Hamilton nebo zpěvák BonoVideo: AP

 

Reklama

Seznam podezřelých z daňových úniků z uniklých dokumentů známých jako Paradise Papers se rozšířil o jezdce formule 1 Lewise Hamiltona a irského zpěváka Bona.

Článek

Britský pilot formule 1 Lewis Hamilton a zpěvák irské skupiny U2 Bono jsou podezřelí z daňových úniků. Vyplývá to z databáze finančních dokumentů, kterou zveřejnilo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ). Dokumenty zvané Paradise Papers podle organizace ukazují, jak bohatí lidé tajně investují v daňových rájích.

Hamilton podle dokumentů neoprávněně dostal zpět DPH za svůj soukromý tryskáč. V přepočtu jde o částku asi 92 milionů korun. Tryskové letadlo si Hamilton koupil v roce 2013 a v rámci smlouvy uplatnil slevu na dani, která údajně nebyla podle britských zákonů určená pro soukromé osoby.

Závodník se odvolal na své právníky, a ti tvrdí, že případ v rozporu se zákonem není. „Jakožto globální sportovec, který platí daně v mnoha zemích, Lewis spoléhá na tým profesionálních poradců, kteří řídí jeho záležitosti,“ řekl Hamiltonův mluvčí a dodal, že celou záležitost řeší tým jeho právníků.

Paul David Hewson známý jako Bono má podle uniklých dokumentů podíl v litevském nákupním středisku, které je podezřelé, že se vyhnulo zaplacení místních daní v hodnotě asi jednoho milionu korun. Zpěvák a textař tvrdí, že ho provozovatelé firmy ujistili, že jsou daně v pořádku, a dodal, že v minulosti bojoval za větší transparentnost offshorových společností a byl pro veřejné rejstříky.

Výpisy se týkají například i Applu nebo britské královny

Čerstvý únik dat přináší nová odhalení, jak hluboce je systém daňových rájů propojen se světem politiky, osobního bohatství i velkých korporací, jako je Apple, Nike či Uber, které se vyhýbají daním čím dál sofistikovanějšími účetními operacemi, uvedlo České centrum pro investigativní žurnalistiku.

Zdrojem uniklých dat jsou podle něj dvě offshorové společnosti: Appleby a Estera. Jedna sídlí na Bermudách, druhá v Singapuru. Výpisy se týkají mimo jiné i soukromého majetku britské královny Alžběty II. nebo dokládají propojení Trumpovy administrativy na Rusko.

V Paradise Papers se objevuje i česká linka. České centrum pro investigativní žurnalistiku uvedlo, že jde asi o 12 060 dokumentů.

Reklama

Související témata:
Paradise Papers

Doporučované