Hlavní obsah

Turecko účtuje po teroristickém útoku. Zatklo 235 lidí a poslalo bombardéry na Kurdy

Turecko se loučí s oběťmi sobotního teroristického útoku, jejich počet se stále zvyšuje.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Počet obětí po sobotních výbuších u istanbulského fotbalového stadionu vzrostl na 44.

Článek

V důsledku sobotního teroristického útoku v blízkosti istanbulského stadionu fotbalového týmu Besiktas zemřelo k pondělnímu dopoledni již 44 osob. Převážná většina z nich jsou policisté. Civilních obětí je zatím osm, ale zhruba desítka lidí ze 150 zraněných je stále v kritickém stavu.

Turecko na sobotní teroristické útoky razantně zareagovalo v pondělí ráno. Policie zadržela po celé zemi 235 lidí. Zaměřila se na členy opoziční Lidové demokratické strany. Zatčení jsou podezřelí z terorismu, případně mají podle policie vazby na kurdské separatisty, kteří se k útoku přihlásili.

Sobotní výbuchy u istanbulského stadionu očima bezpečnostní kamery.

Útok zosnovala skupina Sokoli osvobození Kurdistánu, tedy přívrženci Strany kurdských pracujících (PKK), která je považována za teroristickou organizaci a dlouhodobě usiluje o vytvoření samotného Kurdistánu.

Turecko útočí na kurdské pozice

Právě na pozice Kurdské stany pracujících již v neděli zaútočily turecké vzdušné síly. Stalo se tak několik hodin poté, co se k útoku přihlásili právě Sokoli osvobození Kurdistánu. Podle turecké armády útoku podlehla základna PKK v severním Iráku a další úkryty.

Turecko je rozhodnuté se s terorismem vypořádat. Podle ministra vnitra Süleymana Soylu vláda ještě zintenzivní boj proti terorismu.

Reklama

Doporučované