Hlavní obsah

Turistické vlaky v Ústeckém kraji vyjedou o Velikonocích

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Turistické železniční linky se v Ústeckém kraji rozjedou o Velikonocích. Pojedou jen ty spoje, které na své trase nepřejíždí hranice okresu. Výletní loď mezi Hřenskem a Ústím nad Labem zatím nevypluje.

Článek

Velký pátek bude dnem zahájení provozu na lince mezi Děčínem a Mikulášovicemi, Libochovicemi a Roudnicí nad Labem na Litoměřicku či Chomutovem a Vejprty. Na Litoměřicku vyjede také Opárenský expres.

Na začátek sezony se připravuje Zubrnická museální železnice, která provozuje linky mezi nádražím Střekov v Ústí nad Labem a Zubrnicemi. Tradičním vozidlem na trati bude opět motorový vůz M131 přezdívaný Hurvínek. „Bohužel kvůli současné situaci je uzavřen skanzen v Zubrnicích i železniční muzeum. Skanzen ale připravil pro turisty stezku k vodním mlýnům,“ řekl dnes ČTK Radek Kubala z železničního spolku, který usiluje o prodloužení trati až do Lovečkovic.

Na uvolnění opatření čeká linka Česká Kamenice - Kamenický Šenov, která jako jediná překračuje hranice dvou krajů. Zatím nepojede ani nová linka T9 z Prahy do Mikulášovic na Děčínsku a linka RE20 Drážďany - Ústí nad Labem - Litoměřice. „Spuštění provozu linky je předpokládáno až na základě uvolnění opatření vztahujících se k přeshraniční doprav​ě,“ uvedl mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf. Na vyplutí si musí počkat také výletní loď, která vozí turisty mezi Ústí nad Labem a Hřenskem.

V pátek 2. dubna zahájí provoz víkendové linky T4, které cestující přezdívají Opárenský expres. Vlakové spojení Litoměřice horní nádraží - Lovosice - Chotiměř, vedoucí turisticky atraktivním Oparenským údolím, čeká druhá sezóna. Vlaky budou ve dnech provozu, tedy o víkendech a státních svátcích, jezdit sedmkrát denně ve dvouhodinovém taktu. První bude vyjíždět z Litoměřic horního nádraží v 7:13 a poslední z Chotiměře ve 20:08.

V pátek v 9:13 vyjede netradiční souprava vedená lokomotivou 742.119 s přezdívkou Modrý kocour. Na Velikonoční pondělí vyjede v 9:13 také speciální souprava, kterou povede lokomotiva Bardotka 749.039. Cestující se v tento den navíc mohou těšit na čokoládové překvapení.

Turistické železniční linky bývají každoročně v provozu o víkendech a svátcích od dubna do konce září. Loni se rozjely kvůli vypuknutí epidemie koronaviru až v polovině května. Cestující musí dodržovat všechna opatření, jako je například povinnost mít respirátor.

Reklama

Doporučované