Hlavní obsah

Výlet na Sněžku či k pramenům Labe? Národní parky zvažují online rezervace

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Většina turistů vyjede na nejvyšší českou horu lanovkou a pěšky jdou potom dolů.

Reklama

Informace o návštěvnosti získávají parky pomocí anonymizovaných dat od mobilních operátorů. Například v Českém Švýcarsku návštěvnost narostla za posledních deset let přibližně na dvojnásobek.

Článek

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v červnovém článku MF Dnes oznámil, že se ministerstvo chystá omezit vstup do nejnavštěvovanějších míst v českých národních parcích. Na Sněžku nebo třeba do soutěsek Kamenice v Hřensku pravidelně míří tolik turistů, že podle správců přírodu poškozují. Navrhují proto například systém online rezervací, ve vzduchu ale visí také vybírání poplatků za vstup do nejkrásnějších částí české přírody.

„Pan ministr byl opravdu zděšen jednou naší prezentací ohledně návštěvnosti Sněžky a pramenů Labe,“ popsal pro Seznam Zprávy ředitel Krkonošského národního parku (KRNAP) Robin Böhnisch (ČSSD).

„Debatovali jsme to s ním na poradě a všechny parky jsou teď ve stadiu vytipování nejnavštěvovanějších lokalit, jednotlivých přístupových cest a hledání nějakých technických řešení. Právě teď máme sezení s ČVUT a Škoda Auto DigiLab ohledně vjezdu a setrvání motorových vozidel, což s tím úzce souvisí,“ dodal.

Interaktivní mapa nejnavštěvovanějších míst (pro zobrazení názvu najeďte kurzorem na mapu):

Právě KRNAP je mezi čtyřmi českými národními parky v plánování omezení nejaktivnější. Jako jednu z možností, jak přírodu ochránit před takzvaným overturismem (nadměrným turismem), ředitel KRNAPu uvádí vybírání poplatků.

„Může se objevit jedno místo v nějakém parku, a teď jsme v teoretické rovině, které je zatížené, a můžeme zatím spekulovat o tom, že by to v nějakém období stálo více než v jiném. To znamená, že kdo to ‚musí‘ vidět teď hned a nemůže si počkat v pořadníku, zaplatí víc než někdo, komu je jedno, v jakém dalším měsíci to místo navštíví. Ale tady jsme u změny legislativy, takže to není aktuální,“ říká bývalý místopředseda poslaneckého výboru pro životní prostředí Böhnisch.

Zpoplatnění má ale podporu i v jiných národních parcích. Pouhá doporučení, aby se turisté vydávali také do méně atraktivních míst, totiž podle nich nefunguje.

„Jsme si vědomi určité citlivosti tohoto tématu, jedná se o nový směr v přístupu k řízení návštěvnosti v národním parku. Současně musíme konstatovat, že nynější přístupy formou apelů na návštěvnickou veřejnost nejsou příliš účinné a návštěvníků přibývá zejména v obdobích, kdy jsou kapacity regionu vyčerpány, zatímco volné kapacity v ostatních obdobích zůstávají spíše stranou návštěvnického zájmu,“ popisuje Tomáš Salov, mluvčí NP České Švýcarsko.

A podobně to vidí i na jižní Moravě.

„Tlak návštěvníků na některá místa v národním parku je opravdu velký. Za posledních deset let se počet lidí, kteří Podyjí ročně navštíví, zvedl zhruba o čtvrtinu a v těch nejvytíženějších lokalitách se už velký počet turistů začíná projevovat,“ popisuje mluvčí NP Podyjí David Grossmann.

Jednotlivé parky proto začaly sepisovat seznam nejnavštěvovanějších míst, do kterých je navíc technicky snadné vstup omezit.

Krkonošský národní park

V případě KRNAPu je důležitým nástrojem omezení lanovky na Sněžku, což už se podle Böhnische děje. „My do značné míry toto místo už teď řešíme a rádi bychom příští rok měli minimálně vytipované další lokality, pro které budeme hledat technická řešení regulace,“ říká ředitel. Druhým nejnavštěvovanějším místem je pramen Labe.

Národní park České Švýcarsko

„Pokud jde o České Švýcarsko, určitě se k tomuto tématu musí ještě uskutečnit širší diskuze v regionu,“ říká mluvčí Salov. Zdaleka nejvytíženější je podle něj Hřensko s hlavními taháky Pravčickou bránou a soutěskami Kamenice. V oblasti Jetřichovicka jsou oblíbené Jetřichovické vyhlídky a v Krásnolipsku zase Kyjovské údolí.

„Jsme přesvědčeni, že alespoň dílčí regulace návštěvnosti, například nutnost rezervace návštěvy turistického cíle ve vybraných obdobích v nejzatíženějších částech národního parku (zejména oblast Hřenska) může vést k rovnoměrnějšímu přerozdělení návštěvníků v čase i prostoru, což odpovídá i opakovaně přednášeným požadavkům některých místních poskytovatelů služeb,“ dodává Salov.

Národní park Šumava

Nejdříve příští rok by mohla vstup začít omezovat i Šumava.

„Zatím se dá podle dat přemýšlet například o Naučné stezce Povydřím z Antýglu na Čeňkovu pilu, pramenech Vltavy nebo Jezerní slati. To jsou nyní ale jen první návrhy, určitě se uvidí podle stavu návštěvnosti jednotlivých lokalit v letošní letní sezóně,“ uvedl mluvčí Správy NP Šumava Jan Dědek.

Národní park Podyjí

Nejvytíženějším místem v Podyjí je vinice Šobes, loni ji navštívilo přibližně 63 000 lidí. Přes 50 000 lidí zamířilo také na Kraví horu u Znojma nebo Hardeggskou lávku. Přesný plán omezení vstupu nebo poplatků ale zatím není na stole.

„Pokud si chcete užít Podyjí ve větším soukromí, projděte se Cestou Jaroslava Krejčího na východě nebo Pašeráckou stezkou mezi Vranovem a Čížovem,“ říká mluvčí Grossmann.

Reklama

Související témata:

Doporučované