Hlavní obsah

Tusk chce nabídnout Británii flexibilní roční odklad brexitu, Mayová žádá o posunutí na konec června

Tusk chce podle BBC nabídnout Británii flexibilní roční odklad brexitu.Video: Lukáš Fíl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mayová v dopise předsedovi Evropské rady Tuskovi požádala o druhý odklad brexitu, a to do 30. června. Británie se připraví na účast ve volbách do Evropského parlamentu 23. května. Podle Tuska by byl nejlepší roční odklad s možným dřívějším odchodem.

Článek

Plán, se kterým nyní šéf unijních summitů seznamuje členské země bloku, by Britům umožnil odejít z bloku spořádaným způsobem poté, co schválí text dohody o vystoupení, který britská Dolní sněmovna už třikrát odmítla. Podle dobře informovaného představitele EU je takové řešení v souladu s dopisem Mayové.

Evropská komise nechtěla novou žádost Londýna komentovat, zatímco Francie označila Tuskovu myšlenku pružného odkladu brexitu za pokusný balonek. Rakousko zopakovalo, že pro další odsunutí termínu britského odchodu z EU nevidí důvod, pokud se nezmění situace na britské politické scéně.

Podle současného harmonogramu má Spojené království opustit Evropskou unii 12. dubna, ovšem britští poslanci stále nepřijali dohodu s Bruselem upravující podmínky brexitu. Britští vládní konzervativci proto v současnosti vyjednávají s opozičními labouristy o kompromisu, který by umožnil schválení brexitové dohody v Dolní sněmovně. Pokud nenajdou shodu, hodlá premiérka parlamentu předložit sérii variant další brexitové strategie a poté se řídit vůlí poslanců.

Lídr opozočních labouristů Jeremy Corbyn: S eurovolbami nemáme problém

Jeremy Corbyn o posledním dění kolem brexitu.Video: AP

O případném posunutí termínu brexitu budou Tusk a lídři unijních zemí jednat na bruselském summitu příští středu. Tuskova představa řešení je – spolu s britskou žádostí o odklad do 30. června – podkladem pro jejich rozhodování.

Mayová dnes šéfovi unijních summitů napsala, že její vláda bude usilovat o to, aby britský parlament schválil brexitovou dohodu do 23. května, kdy evropské volby začínají, a aby tedy země mohla opustit EU před těmito volbami. Uznává však, že pokud bude Británie ještě po 23. květnu členským státem unie, voleb se zúčastní.

„Vláda proto podniká zákonné a zodpovědné přípravy na tuto krajní variantu, mezi nimiž je i nařízení stanovující datum voleb,“ uvádí Mayová.

Premiérka dosud podmínku účasti v eurovolbách odmítala a část její vlády kvůli ní hrozila rezignací. Brusel už dal ale dříve najevo, že Británie musí do 12. dubna oznámit, zda postaví své kandidáty pro eurovolby.

První reakce z britské politické scény na žádost Mayové o druhý odklad brexitu jsou zatím převážně negativní. Zatímco vlivný konzervativní stoupenec rázné odluky od unie Jacob Rees-Mogg vyzývá k vetování všech unijních návrhů, pokud Britové zůstanou v bloku delší dobu, evropský mluvčí skotských nacionalistů označil návrh odkladu za chaotický a zopakoval požadavek své strany uspořádat nové referendum.

Premiér Andrej Babiš v pátek při návštěvě Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy nechtěl předjímat český postoj k britské žádosti ani k Tuskovu návrhu. „Uvidíme, jak se to vyvine. Každý den je něco. Počkejme si do toho 10. (dubna),“ odkázal na termín mimořádného summitu EU, který se bude brexitem zabývat.

„Já stále tvrdím, že nejlepší jsou předčasné volby a druhé referendum, aby Velká Británie zůstala v Evropské unii," zopakoval také svůj postoj k možnému vývoji kolem brexitu.

Reklama

Související témata:

Doporučované