Hlavní obsah

Twitter žádá pro Martu Novákovou Nobelovu cenu za ekonomii, vyvrátila zákon nabídky a poptávky

Apple store? Ne, raději Wi-Fi.

Reklama

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková zaujala svou teorií, proč musí Češi platit tak drahá data. Mohou si za to sami, protože placená data málo používají, raději brouzdají zadarmo na wifi.

Článek

Nabídka a poptávka (anglicky supply and demand) je základní teorie mikroekonomie o vztahu mezi poptávkou a nabídkou na trhu, vyvinutá Alfredem Marshallem. Pokouší se vysvětlit a předpovědět změny v ceně a množství zboží na konkurenčních trzích. Tento model je první aproximací pro popis dokonale konkurenčního trhu. Tvoří jeden z nejzákladnějších principů moderních ekonomických škol. (Wikipedie)

Tak tahle poučka se zjevně přežila. Alespoň podle ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za hnutí ANO), která odpovídala České televizi na otázku, proč se nedaří zlevnit mobilní data.

„Když budete prostě někomu pořád dokola opakovat: Máme drahá data, máme drahá data, tak co uděláte, tak vezmete mobil, tak se nepřipojíte na internet přes data, ale budete hledat volnou wifi. A tady jsme u toho. Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější. My potřebujeme změnit klima v té společnosti také k tomu, aby ta data chtěli lidé používat,“ řekla Nováková.

Jiní uživatelé na Twitteru zase rozvádějí, co všechno by mohlo být levnější, kdyby…

Nepodařilo se načíst data z příspěvku.

Přihrávku na smeč využila i řada opozičních politiků.

Nepodařilo se načíst data z příspěvku.

Reklama

Doporučované