Hlavní obsah

Týden knihoven bude kvůli koronaviru méně bohatý než obvykle

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Workshopy pro veřejnost, přednášky nejen pro seniory, programy pro děti, ale i roušky, rušení akcí a omezené počty účastníků se pojí s letošním ročníkem Týdne knihoven.

Článek

Akce se koná od pondělí 5. října do neděle 11. října a zapojí se přes 100 knihoven z celé republiky. Týden knihoven vyhlašuje pravidelně od roku 1996 Svaz knihovníků a informačních pracovníků.

V Městské knihovně v Praze letos necílí primárně na čtenáře knih, ale na všechny, kteří se chtějí něco nového prakticky naučit. Ti podle mluvčí knihovny Lenky Hanzlíkové mohou přijít na plánované workshopy, které se budou konat v kreativních centrech a dílnách, které knihovna letos otevřela. V Atelieru Jezerka si zájemci mohou ušít plátěnou tašku nebo se naučit techniky plstění, v sousedské dílně DOK16 na Hořejším nábřeží v Praze 5 se bude pracovat se dřevem. Počet účastníků bude omezený, všichni budou mít určené místo k sezení. Během workshopů budou lidé také povinní si dezinfikovat ruce a nosit roušky. Ve středu 7. října se budou konat exkurze po sdílené dílně Suterén, která se nachází v budově Ústřední knihovny na Mariánském náměstí v Praze 1. V prostoru je k dispozici například 3D tiskárna, přístroje pro laminaci nebo vazbu knih. V budoucnu se zde podle informací na webu knihovny budou konat workshopy pro čtenáře knihovny nebo lekce s robotickými hračkami pro děti. Při prohlídkách v rámci Týdne knihoven bude představená jak dílna samotná, tak možnosti, které nabízí, doplnila Hanzlíková.

Knihovna Goethe-Institutu v Praze nabídne během Týdne knihoven nově registrovaným čtenářům členství na tři měsíce zdarma, stávající čtenáři mohou vrátit zapůjčené knihy bez placení pokuty za pozdní vrácení. Konat se bude také bazar především německy psaných knih nebo promítání pohádky pro děti v němčině s českými titulky.

S amnestií na pokuty mohou počítat i čtenáři v Městské knihovně v Přerově. Pro děti zde dále připravili výtvarné dílny, pro dospělé možnost stáhnout si vybrané e-knihy zdarma. Přednášku o bitvě na Bílé hoře, která byla určena starším posluchačům, však knihovna zrušila. Důvodem podle informací na webu byly vládní bezpečnostní opatření a s nimi související nízký zájem o účast.

Letos se kvůli epidemické situaci v republice neuskuteční ani jindy oblíbené akce zvláště pro větší skupiny dětí v Knihovně města Ostravy. Omezený bude i počet účastníků na přednáškách pro dospělé, uvedla za knihovnu Irena Šťastná. Toho, že by se však přednášky pozvaných historiků musely kvůli nedostatku posluchačů na místě konání rušit, se však neobává, a to i přesto, že většinovými návštěvníky jsou obvykle čtenáři z řad seniorů. „Akce jsou tradičně oblíbené a máme velmi zajímavé hosty,“ řekla.

Celostátní akce se zúčastní i Vědecká knihovna Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Chystá zvláště přednášky určené především pro studenty. Zájemci se tak naučí správně citovat odborné zdroje, zpracovat rešerši pro diplomové práce nebo vyhledávat v databázích.

Cílem Týdne knihoven je podle Svazu knihovníků a informačních pracovníků podpora knih a čtenářství a nabídka atraktivního využití volného času. Letos se koná 24. ročník akce. Její součástí je i vyhlášení ocenění Knihovna roku. Letos bude laureátovi předaná 7. října v Zrcadlové kapli Klementina.

Reklama

Související témata:

Doporučované