Hlavní obsah

Tylovo divadlo v Plzni uvede o víkendu dvě premiéry

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Dvě premiéry uvede o víkendu Divadlo J. K. Tyla v Plzni. V sobotu ve Velkém divadle operu Korunovace Poppey od Claudia Monteverdiho a v neděli v Novém divadle balet Anastázie - poslední dcera cara na hudbu Petra Iljiče Čajkovského

Článek

Obě premiéry se měly uskutečnit na jaře, kvůli koronaviru se ale divadla zavřela. Tylovo divadlo proto kvůli zkrácení jarní části sezony začalo novou sezonu o měsíc dříve než jiné roky. Už minulý víkend uvedlo první premiéru - operu Prodaná nevěsta.

„Korunovace Poppey patří mezi nejstarší a nejvýznamnější operní díla. Premiéru měla v Benátkách v sezoně 1642 až 1643 a řada odborníků ji považuje za nejlepší operu 17. století,“ uvedl dramaturg Zbyněk Brabec. „Tuto operu najdeme na repertoáru mnoha světových divadel, nejen pro její působivou hudbu, ale i vděčné libreto propojující vážný příběh s komickými scénami. Závěrečný duet patří mezi nejkrásnější v celé operní literatuře,“ řekl. Protože jsou Monteverdiho opery provozně i umělecky náročné, v Česku se uvádějí výjimečně. Plzeňské divadlo už dříve uvedlo Monteverdiho operní prvotinu Orfeo.

Korunovaci Poppey nastudoval hudebně dirigent, klavírista a cembalista Vojtěch Spurný jako věrnou interpretaci barokní hudby. „Jsem přesvědčen, že klidná síla Monteverdiho opery strhne i ty diváky, kteří se s takto starou hudbou nikdy nesetkali,“ řekl režisér Tomáš Ondřej Pilař. Děj se odehrává v Římě za vlády císaře Nera, který pro krásnou Poppeu vyžene svou ženu Octavii. V roli Poppey se představí italská koloraturní sopranistka Anastasia Terranovaová v alternaci se sopranistkou Lucií Kaňkovou. Ústřední roli mladého císaře Nerona, jehož part byl komponován pro hlas kastráta, alternují mladí kontratenoři Filip Dámec a Vojtěch Pelka.

Balet Anastázie - poslední dcera cara měl premiéru v roce 1992 v Basileji. Ač vznikla na Čajkovského hudbu k baletu Spící krasavice (Šípková Růženka), od pohádky se značně odlišuje. V plzeňské inscenaci maďarský choreograf, autor libreta a režisér Youri Vámos zachycuje život a zánik carské rodiny, která byla v roce 1918 vyvražděna. Děj prolíná reálné situace ze života dcery cara Mikuláše II. Anastázie s utkvělými představami Anny Andersonové, údajně přeživší Anastázie.

„Inscenace klade vysoké nároky nejen na výtečnou techniku, ale také na emotivní herecký projev, proto věříme, že ji ocení jak obdivovatelé klasického baletního umění, tak příznivci silných příběhů,“ řekl vedoucí baletního souboru Jiří Pokorný. V titulní roli Anastázie se v alternacích představí Mami Hagiharaová, Afroditi Vasilakopoulouová a Sara Aurora Antikainenová. V hlavní mužské roli Osudu Karel Audy, Justin Rimke a Gaëtan Pires.

Reklama

Doporučované