Hlavní obsah

U Karlova mostu má vzniknout lavička Václava Havla. Bude to tvrdý byznys, říká lodní konkurence

Reportáž o záměru umístit novou lavičku Václava Havla u Karlova mostu na Vltavě.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ponton plovoucí na Vltavě u Karlova mostu a lavička Václava Havla. To je spojení, které by mělo do konce roku vzniknout v památkově chráněném centru Prahy na Alšově nábřeží. Záměr Štěpána Rusňáka ještě není 100procentně schválený.

Článek

Výhled na Pražský hrad nebo Karlův most. V historickém centru Prahy na lukrativním místě má vzniknout na Alšově nábřeží mezi Karlovým a Mánesovým mostem ponton, kde má být lavička Václava Havla.

„Už tři roky pracujeme na tom, abychom ve schváleném přístavišti Povodí Vltavy, které se nachází na jediném místě, kde bylo pražské nábřeží mezi Štvanicí a Vyšehradem novodobě sníženo, umístili 30 let od sametové revoluce poctu Václavu Havlovi. Mělo by to být umělecké dílo, které je mimořádné,“ představuje záměr ředitel společnosti Presidential Cruises Štěpán Rusňák.

Proti plánu není odbor památkové péče pražského magistrátu. V rozhodnutí, které má Seznam k dispozici, se například píše, že červená linka ve tvaru srdce na ploše mola nebude světelná.

„Odbor památkové péče souhlasil kvůli tomu, že jsme dostali další dva posudky, které byly souhlasné. Od Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy a od Povodí Vltavy. Veškeré žádosti se posuzují jednotlivě, lavička Václava Havla v tom ale hrála určitě důležitou roli,“ vysvětluje stanovisko pražského magistrátu zastupující tiskový mluvčí Tadeáš Provazník.

NPÚ je proti

Proti záměru je ale Národní památkový ústav.

„Instalaci toho zařízení považujeme nadále za nadbytečnou a zatěžující nesmírně pohledově exponovanou partii nábřežní zdi Starého Města. Pokud je nějaký veřejný zájem na tom, aby i na hladině Vltavy byla instalována plovoucí instalace s lavičkou Václava Havla, doporučujeme pro tento účel využít jinou, méně exponovanou část vltavského břehu, např. náplavku u Jiráskova mostu, nedaleko bydliště Václava Havla,“ napsal v e-mailu ředitel Národního památkového ústavu v Praze Ondřej Šefců.

Kritikem chystaného záměru je předseda Svatojánského spolku Vojtěch Pokorný, podle kterého je lavička Václava Havla pouhou záminkou k výdělečnému podnikání. Pokorný je zároveň provozovatelem konkurenční lodní společnosti.

,,Je to naprosto tvrdý byznys. Přístaviště má vzniknout pro elektrolodě, které provozuje právě firma, jež o to přístaviště usiluje. To znamená, že nikdo jiný tady nebude. Bude to jejich ponton, oni jsou ti investoři a oni budou rozhodovat, kdo tam bude stát,“ řekl Seznamu svůj pohled na záměr šéf Svatojánského spolku Vojtěch Pokorný.

Štěpán Rusňák s kritikou nesouhlasí a tvrdí, že se s Václavem Havlem osobně znal a že by nikdy nepřipustil, aby odkaz prvního českého prezidenta byl zneužit ke komerčním účelům.

Podle šéfa Povodí Vltavy je mediální diskuze o případném umístění lavičky Václava Havla smutná, nedůstojná a je plná zavádějících informací. „Případné umístění pontonu v uvedené lokalitě, tedy v říčním kilometru 52,82, není v rozporu s požadavky na ochranu před povodněmi ani požadavky na zajištění plavební dráhy. Za zcela nevhodné považuji, aby do dlouholetých osobních sporů mezi dvěma konkrétními osobami podnikajícími v lodní dopravě v Praze byl jimi zatahován náš podnik, případně i jiné instituce,“ uzavírá generální ředitel státního podniku Povodí Vltavy Petr Kubala.

Ředitelka Nadace Vize 97 Pavla Sluková Seznamu v SMS zprávě napsala, že o umístění lavičky Václava Havla může správní rada Nadace Dagmar a Václava Havlových rozhodnout až ve chvíli, kdy má žadatel všechna příslušná povolení.

Reklama

Doporučované