Hlavní obsah

U konkurenta střet zájmů vadí, u vlastního spolustraníka ne

Jak šéfové ČSSD a KDU-ČSL reagují na střet zájmů svých poslanců?

 

Reklama

Faltýnek je mnohoobročník. Náš poslanec je něco jiného, tvrdí premiér Bohuslav Sobotka.

Článek

Sociální demokraté se pustili do Jaroslava Faltýnka z hnutí ANO, kvůli jehož střetu zájmů Česku hrozí pokuta 22 milionů korun.

Jenže ze stejného problému viní Evropská komise i sociálního demokrata Ladislava Velebného.

Ten seděl v dotačním fondu a zároveň byl zastupitelem obce, která z něj dostala přes tři sta tisíc korun. Podle premiéra je to ale úplně jiný případ.

„To, že je Velebný členem zastupitelstva obce, není žádná podnikatelská aktivita jako v případě mnohoobročníka pana Faltýnka a Agrofertu,“ uvedl Sobotka.

Nutno říci, že minimálně objem peněz u Velebného a Faltýnka je skutečně nesrovnatelný – Agrofert čerpal z fondu miliardu a půl.

Co říká trojice poslanců na obvinění Evropské unie?

Seznam chtěl vědět, zda bude sociální demokracie osud poslance, kvůli kterému Česku hrozí pokuta, nějak řešit. Premiér na to odpověděl pouze to, že podle jeho informací pokuta hrozí jen kvůli Faltýnkovi.

Státní zemědělský intervenční fond ale potvrdil, že se týká i Velebného. „Důvodem je střet zájmů některých členů dozorčí rady SZIF (Jaroslav Faltýnek, Petr Kudela, Ladislav Velebný), který má spočívat v tom, že uvedení členové dozorčí rady SZIF byli současně příjemci dotací nebo členové řídících orgánů příjemců dotací,“ uvedl fond v tiskové zprávě.

Ani lidovec nemá střet zájmů

Petr Kudela, třetí muž na seznamu, je lidovecký poslanec, jenž inkasoval 190 tisíc za obdělávání půdy. Jeho stranický šéf Pavel Bělobrádek v tom ale nevidí problém. Jde prý o dotaci, již zemědělci dostávají automaticky.

„Je samozřejmě poněkud zvláštní, že jsou tam zahrnuti lidé, kteří berou přímé platby na plochu, tedy něco, co nemohou absolutně nijak ovlivnit. Potom tam není ani střet zájmů,“ uvedl Bělobrádek.

Předseda KDU-ČSL přesto uvedl, že pokud se pokuta potvrdí, bude muset Kudela z fondu odejít.

Reklama

Doporučované