Hlavní obsah

U Krnova a Osoblahy odborníci objevili vzácné ropuchy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na dvou místech u Krnova a Osoblahy odborníci objevili vzácné ropuchy krátkonohé. Jde o jediná místa na Moravě a ve Slezsku, kde se tito obojživelníci podle expertů vyskytují.

Článek

Ropucha krátkonohá je nejmenší a nejvzácnější ze tří druhů ropuch žijících na území České republiky. „Objev přírodovědci zveřejnili v zářijovém vydání časopisu Amphibian & Reptile Conservation. Nové lokality, kde obojživelníci žijí, je ale třeba přísně chránit, jinak těmto unikátním slezským populacím hrozí lokální vyhynutí,“ řekla mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

Ropucha krátkonohá je malá, zavalitá a rychle lezoucí žába s krátkýma nohama. V České republice ji lze nalézt v bývalých i činných pískovnách, kde zahrabaná tráví většinu dne a kde také přezimuje. Všechny dosavadní známé lokality, kde byla pozorována, se nacházely pouze v Čechách. Na Moravě a ve Slezsku její výskyt odborníci dosud neznali.

„Nyní jsme jednu populaci objevili na periferii města Krnova. Druhá populace, jak jsme zjistili, žije asi 20 kilometrů od Krnova poblíž Osoblahy,“ řekl Václav Gvoždík z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd. Obě místa výskytu ropuchy krátkonohé jsou podle něj ve Slezsku jedinečná. „Bohužel je ale v obou lokalitách tento vzácný obojživelník ohrožen. Je potřeba co nejrychlejší zásah ochranářů,“ doplnil vědec.

Na okraji Krnova žije ropucha v místě bývalé pískovny, kde se však nyní nachází naplněná a uzavřená skládka stavebního odpadu. Původní pískovna je kompletně zasypaná a v okolí se nacházejí postupně se rozrůstající náletové dřeviny. Přebujelá vegetace je rizikem pro přežití i na druhém místě nedaleko Osoblahy. „Zde bude potřeba odstranit část náletových dřevin. Na obou místech je nezbytné udržovat bezlesí a bránit zarůstání lokality hustou či vysokou vegetací,“ dodal Gvoždík.

Reklama

Doporučované