Hlavní obsah

U mamuta v pavilonu Anthropos v Brně zazní v pondělí soudobá vážná hudba

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

U mamuta v životní velikosti, který je ozdobou pavilonu Anthropos v Brně, zazní v pondělí soudobá vážná hudba. Muzejní expozici věnovanou počátkům lidstva si pro svůj koncert vybral soubor Brno Contemporary Orchestra.

Článek

„Na programu je například hudba italského skladatele Fausta Romitelliho nebo letos zesnulého litevského autora Broniuse Kutavičiuse,“ oznámila jménem orchestru Lucie Šnajdrová.

Pro dramaturga Viktora Pantůčka je Anthropos místem, kde zkoumají život pravěkých lidí i koloběh vzniku a zániku civilizací. Součástí obojího byla hudba, a to i v době lovců mamutů.

„Naši předci a prapředci lovili mamuty nejen pro obživu. Z kostí si stavěli obydlí a z klů vyráběli nástroje a kultovní předměty. Mohutná zvířata vyobrazovali na jeskynních malbách a mnohde uctívali jako stvořitele Země,“ uvedl Pantůček.

„Skladby, které na koncertě zazní, jsou sice každá jiná, ale dohromady dávají zajímavou kompozici,“ řekl umělecký vedoucí orchestru Pavel Šnajdr.

Kompozice Amok/Koma z roku 2001 od Romitelliho je postavena na střídání zběsilosti a kontemplace. Skladba Music from Nothing od Michala Rataje je hudební reminiscencí „pandemické nicoty“ koronavirových lockdownů. Je psaná přímo pro Brno Contemporary Orchestra a hráče na marimbu Martina Opršála. Soubor ji v premiéře zahrál letos na festivalu Ostravské dny nové hudby.

V komorním oratoriu Já, Jákob od Miloslava Ištvana se řeší odvěký spor duchovního a materiálního principu. Program doplňují ještě Romitelliho Písek času a Hodiny minulosti od Kutavičiuse. Jeho skladby jsou vždy velkým duchovním zážitkem, uvedl Šnajdr.

Reklama

Související témata:

Doporučované