Hlavní obsah

Účet za fosilní paliva podle Greenpeace. Osm miliard dolarů za den

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Ekologové z hnutí Greenpeace počítali, na kolik lidstvo vyjde používání fosilních paliv. Došli k sumě osm miliard dolarů denně, tedy téměř tři biliony dolarů za rok. Taková suma by naplnila český státní rozpočet na 45 let.

Článek

Používání uhlí si podle zprávy Greenpeace vybírá nejvyšší daň v Číně, USA a Indii – dopady v těchto zemích ekologové ve své zprávě vyčíslili na 900, 600 a 150 miliard dolarů ročně. Jde o škody způsobené zdravotními obtížemi a předčasnými úmrtími 4,5 milionu lidí v produktivním věku a 40 tisíc dětí, které ještě neoslavily páté narozeniny.

„Každý rok zabije znečištění vzduchu způsobené spalováním fosilních paliv miliony lidí. Zvyšuje pravděpodobnost mrtvice, rakoviny plic, astmatu a stojí nás miliardy dolarů,“ citovala agentura Bloomberg Sun Min-ua, bojovníka za čisté ovzduší z jihoasijské „divize“ Greenpeace s tím, že nasazení obnovitelných zdrojů a vytlačení spalovacích motorů by stav výrazně zlepšily.

Hlavním problémem, na který Greenpeace upozorňuje, jsou kromě emisí skleníkových plynů drobné prachové částice PM 2,5, které se usazují v plicích. Podle statistik je jejich působení vystaveno 91 procent všech obyvatel planety. A čím lidnatější stát, tím náklady na jejich léčení narůstají, což vysvětluje pořadí na prvních příčkách.

V globálním měřítku ekologové spočítali, že kvůli nemocem „z prachu“ zaměstnanci za rok promeškali 1,8 miliardy pracovních dnů, což samo o sobě stačí na škody ve výši 100 miliard dolarů.

Boj s emisemi skleníkových plynů a přechod na obnovitelné zdroje je jediná cesta, jak zabránit nejhorším dopadům klimatické změny, tvrdí Greenpeace. Bez omezení emisí se v roce 2050 průměrná teplota na Zemi zvýší o dva stupně Celsia, což podle listopadové zprávy Oxford Economics povede k propadu světového HDP o 2,5 až 7,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Doporučované