Hlavní obsah

Účetní okradla městskou část v Brně o osm milionů. Chce se dohodnout

Foto: Shutterstock/Koca88

Ilustrační foto.

Reklama

Soud začal projednávat případ účetní, která dle obžaloby okradla městskou část Brno-Jundrov o osm milionů korun. Za podvod jí hrozí až deset let vězení. Obě strany se ale chtějí domluvit na vině a trestu, soud tak jednání odložil.

Článek

Krajský soud v Brně začal v úterý projednávat milionový podvod na radnici brněnské městské části Brno-Jundrov. Bývalá účetní Hana Řídká podle obžaloby v průběhu pěti let posílala městské bankovní platby na své účty. Úřednice ovlivnila celkem 164 plateb, a získala tak přes osm milionů korun.

„V rámci realizace úhrady faktur přijatých a periodických plateb na základě uzavřených smluvních vztahů prostřednictvím internetového bankovnictví předložila osobám oprávněným k autorizaci plateb hromadné příkazy plateb v internetovém bankovnictví v takové podobě, aby se jevily shodné s vytištěným soupisem plateb z účetního systému,“ uvedl při čtení obžaloby státní zástupce David Uher.

Starostka, místostarostka a tajemnice Brna-Jundrova tak nevědomě schvalovaly zfalšované platby. Řídká poté podle obžaloby zatajovala výpisy z banky a manipulovala s přehledy plateb v internetovém bankovnictví, ve kterém odstraňovala neoprávněné platby a upravovala zůstatky na městských účtech. Upravené výpisy pak zakládala jako originály do účetní dokumentace městské části.

Prodala dům a část peněz vrátila

Jednačtyřicetiletá žena použila podle Uhra získané peníze pro osobní potřebu. Za podvod nad pět milionů korun podle zákona hrozí až deset let vězení. Řídká v minulosti prodala svůj dům a více než polovinu částky městské části vrátila. Podle advokáta Brna-Jundrova Alexandra Netta tak zůstává škoda kolem 3,5 milionu korun.

Státní zástupce navrhuje pro bývalou úřednici trest tří až čtyř let vězení, zákaz výkonu zaměstnání na pozici účetní po dobu pěti let a propadnutí náhradní hodnoty 30 tisíc korun, které zajistila policie.

Po přečtení obžaloby ale v úterý u krajského soudu k dokazování nedošlo. Obě strany totiž soudkyni Dagmar Bordovské oznámily, že budou jednat o dohodě o vině a trestu. Tuto možnost mohou obžalovaný a žalobce využít od podzimu minulého roku, kdy zákonné ustanovení o dohodě o vině a trestu vstoupilo v platnost. Má za cíl zrychlit trestní řízení a obžalovaný může odejít s nižším trestem, vše nakonec musí potvrdit soud.

Městská část přišla na to, že jí chybí peníze, před dvěma lety během auditu hospodaření. Na radnici si nejdříve mysleli, že jde o omyl. Částka osm milionů tehdy tvořila více než čtvrtinu rozpočtu Brna-Jundrova. Radnice si proto bezúročně půjčila od brněnského magistrátu šest milionů korun, aby pokryla plánované investice. Peníze už splatila.

Soudní jednání bude pokračovat 24. června.

Reklama

Související témata:

Doporučované