Hlavní obsah

Udine funguje jako dobrá firma, pokud se ukážu, tak mi v přestupu za lepším bránit nebudou, říká Barák

Antonína Baráka v probíhající sezoně brzdí zranění, mladý český záložník si ale už minulý ročník stihl udělat v Itálii dobré jméno.Video: David Janeczek, Profimedia.cz

 

Reklama

Český fotbal v posledních letech zahlédl světýlko na konci tunelu. A to hlavně díky mladíkům, kteří se prosazují v italské Serii A. Vedle Jakuba Jankta a Patrika Schicka začíná renomé tuzemského fotbalu zvyšovat také Antonín Barák, fotbalista Udine. A právě klub ze severu Itálie se od 17:45 v přímém přenosu Televize Seznam představí v Janově proti tamní Sampdorii, kterou zase reprezentuje zmíněný Jankto. Hostem přenosu utkání s českou stopou bude Antonín Barák starší, úspěšný mládežnický trenér a otec již jmenovaného reprezentanta.

Článek

Antonín Barák přestoupil do Itálie ze Slavie poté, co pomohl do Edenu vrátit mistrovský titul. Loňská a pro odchovance Příbrami premiérová sezona na Apeninském poloostrově byla z jeho individuálního pohledu velmi úspěšná, když v Serii A nastřílel sedm branek a další čtyři připravil.

Jenže letos jej od začátku brzdí zranění. „Trápím se už přes dva a půl měsíce s problémem se zády. Už dvakrát se mi bolest vrátila a tentokrát asi v největší míře, takže prognóza je nejistá, uvidím kdy se vrátím,“ popisuje svůj aktuální zdravotní stav záložník, kterého zranění vyřadila na podzim i z reprezentace a také zcela jistě z přímého přenosu Televize Seznam.

Barákovi v minulé sezoně dělal v Udine společnost Jakub Jankto, ale o třináct měsíců mladší český záložník zamířil v létě právě do Janova, tedy k dnešnímu soupeři Udine.

„Jakub nedávno slavil narozeniny, tak jsem mu popřál. Musím říct, že mi jednak chybí jako kamarád v šatně a také nám chybí jako týmu, protože věřím, že by nám na hřišti pomohl,“ připomíná čtyřiadvacetiletý záložník současnou patnáctou příčku Udine v italské lize a pouze čtyřbodový náskok na sestupové pásmo.

Na druhou stranu Udine i s Janktem v kádru se na jaře loňského ročníku dostalo do boje o záchranu a hlavně díky Barákovi, který v posledních dvou kolech rozhodl zápasy gólem respektive asistencí, se severoitalský tým v Serii A zachránil.

„V Udine to funguje tak, že se snaží kupovat mladé talenty a každé léto přivede šest i více hráčů a snaží se, aby se v Udine zviditelnili, aby je prodali dále,“ vysvětluje Barák. Pro větší kluby Udine objevilo v minulosti třeba Alexise Sáncheze, Samira Handanoviče, Medhi Benatiu, Roberta Pereyru či Allana.

„Pokud budu hrát dobře a podávat adekvátní výkony, tak mě v Udine nebudou držet, pokud tedy přijde dobrá nabídka z jiného klubu,“ pokračuje podle serveru transfermarkt.de aktuálně čtvrtý nejhodnotnější fotbalista kádru Udine, o kterém se v minulé sezoně spekulovalo s přestupem do týmů jako jsou Neapol či AC Milán.

Barák, který v soutěžním zápase naposledy nastoupil jako střídající hráč na Štěpána loňského roku, není zdaleka prvním českým hráčem, který si v Udine udělal fotbalové jméno.

„Se všemi Čechy tady byli spokojení, všichni se tady prosadili a poté šli do rovnocenných či lepších klubů. Ať už Marek Jankulovski, Tomáš Zápotočný, Tomáš Sivok, Matěj Vydra, Jakub Jankto, tak si tady všichni udělali dobré jméno a vzpomínají tady na ně v dobrém,“ uzavírá Barák.

Přímý přenos utkání Sampdoria Janov – Udine začíná na Televizi Seznam v sobotu od 17:45, moderátorem bude Jiří Hošek. Zápas komentuje Radek Barkman a hostem televizního studia bude Antonín Barák starší.

Reklama

Doporučované