Hlavní obsah

UK a pražský magistrát založily zapsaný ústav Kampus Hybernská

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Univerzita Karlova (UK) a pražský magistrát budou spolupracovat na kulturních aktivitách a studentských projektech ve společenském a vzdělávacím centru v Hybernské ulici v Praze.

Článek

Partnerskou smlouvu o spolupráci na společném projektu na konci minulého roku podepsali rektor univerzity Tomáš Zima a pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Aktivity nově zapsaného ústavu Kampus Hybernská propojí univerzitní projekt s názvem Hyb4City.

„Založení zapsaného ústavu Kampus Hybernská je potvrzením dlouhodobého přínosu činností, které ve spolupráci s Univerzitou Karlovou a Hlavním městem Prahou v prostorách areálu v Hybernské probíhají již několik let. Jeho záběr kulturních, vzdělávacích a komunitních aktivit byl vždy velmi pestrý, nyní je však možné odstartovat i nové projekty a zajistit, že bude program přístupný Pražanům i nadále,“ uvedla předsedkyně výboru pro výchovu a vzdělávání z pražského zastupitelstva Mariana Čapková. Navzdory epidemii covidu-19 podle ní teď nic nebrání přípravám programu ústavu.

Projekt podle mluvčího školy Václava Hájka navazuje na předchozí několikaleté působení Filozofické fakulty (FF) UK v Kampusu Hybernská. Nemovitosti patří magistrátu. Správa kampusu přešla k 1. červenci loňského roku z FF UK na rektorát univerzity. Nová spolupráce s pražským magistrátem bude podle Zimy naplňovat sociální a komunitní roli univerzity, kterou od školy veřejnost očekává.

V areálu se nachází galerijní prostory, projekční a přednáškové sály. Pro studenty i veřejnost jsou k dispozici také cirkulární dílna, kde si zájemci mohou opravit například vlastní nábytek či kolo, nebo takzvaná knihovna věcí, z níž si lze za poplatek půjčit třeba vrtačku nebo dětskou sedačku. Podle radního hlavního města Jana Chabra (TOP 09) by kampus měl být místem, kde se střetávají studenti různých univerzit, zástupci města a jeho organizací i obyvatelé metropole.

Loni v létě Chabr uvedl, že od roku 2017, kdy se v místě začaly pořádat první akce, investovalo město do vybydleného areálu asi 25 milionů korun. Provoz a produkce areálu stály dosud ročně asi 15 milionů korun. UK by nyní měla nést větší část provozních nákladů. Rektorát univerzity i magistrát budou mít ve správní radě ústavu své zástupce.

Reklama

Související témata:

Doporučované